biznis
0

IEFK banka dobila dozvolu za rad u Banjoj Luci

FENA
Predstavnici ruske Istočnoevropske finansijske korporacije (East –European finance corporation bank - IEFK), koja objedinjuje osam komercijalnih banaka u Rusiji, dobili su zvaničnu dozvolu o registraciji čime su stvoreni uvjeti za početak rada filijale te banke u Banjoj Luci.

Premijer RS-a Milorad Dodik je tokom posjete prostorijama IEFK-a u Banjoj Luci kazao da očekuje da će ova banka nakon što se obave sve tehničke pripreme početi s radom za dobrobit banke i RS-a.

Naglasio je da je upoznat o planovima predstavnika ove banke da u naredne dvije godine širom RS-a otvori oko 15 filijala te tako osim osiguranja radnih mjesta i zaposlenja prošire svoju poslovnu aktivnost u RS-u.

Vlada RS-a podržava, kao je naveo, takve poslovne aktivnosti i najavu IEFK banke da stipendira školovanje određenog broja svojih kadrova u saradnji s Ministarstvom prosvjete RS-a.

Predsjednik IEFK banke Aleksandar Giterson rekao je da je u planu širenje te banke i na prostor Federacije BiH, te da će aktivno učestvovati i u investicionim aktivnostima u RS-u.

"Postavili smo pred sebe zadatak i vrlo brzo ćete vidjeti da sve zadatke možemo da riješimo i spojimo biznis RS-a i Rusije", kazao je Giterson.

Već za septembar, najavio je, da će se vidjeti prvi rezultati rada IEFK banke u Banjoj Luci.