biznis
0

IEA očekuje rast svjetske tražnje nafte u 2011.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala je danas da će svjetska potrošnja nafte iduće godine porasti, uprkos padu tražnje tog energenta u bogatim zemljama.

IEA je u mjesečnom izvještaju o tržištu nafte i prvoj detaljnoj prognozi za 2011. saopćila da bi globalna tražnja u idućoj godini trebalo da poraste za 1,3 miliona barela dnevno, na 87,8 miliona.

To predstavlja rast od 1,6 odsto u odnosu na ovu godinu, podstaknut povećanjem godišnje tražnje za 3,8 odsto u zemljama s privredama u naglom usponu, kao što je Kina, prenijela je agencija AP.

Tražnja "crnog zlata" u bogatim zemljama će, međutim, i dalje slabiti i iduće godine će opasti 0,5 odsto u poređenju sa 2010., uprkos ubrzanju rasta svjetske ekonomije, prognozirala je IEA.

Ta agencija za energetiku u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja okuplja najbogatije zemlje svijeta, ostavila je projekciju svjetske tražnje nafte u 2010. na nepromijenjenom nivou od 86,5 miliona barela dnevno, što je 2,1 odsto više nego 2009..

"Najveći udio u rastu tražnje nafte u 2011. imat će zemlje u Aziji, na Bliskom istoku i Latinskoj Americi koje nisu članice OECD", navedeno je u izvještaju IEA.

Ta agencija, sa sjedištem u Parizu, ukazala je da će odgađanje novih projekata poslije havarije na naftnoj bušotini u Meksičkom zalivu umanjiti američku proizvodnju sirove nafte za 30.000 barela dnevno u 2010. i 2011. godini.