IEA
0

Iduće godine se očekuje veća potražnja za naftom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rast svjetske potražnje za naftom ubrzat će iduće godine zahvaljujući oporavku industrijskih i zemalja u razvoju od recesije, objavila je u petak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Agencija sa sjedištem u Parizu sada predviđa da će se sljedeće godine u svijetu u prosjeku trošiti 86,3 miliona barela dnevno, što je 130 hiljada barela dnevno više no što je agencija prognozirala u prethodnom izvještaju, te 1,5 miliona barela dnevno ili 1,7 posto više nego u 2009.

Kao glavni motori potrošnje navedena su gospodarstva u razvoju ali i bogatije zemlje.

Prognoza o potražnji u 2009. ostala je nepromijenjena na ukupno 84,9 miliona barela dnevno.

"Čini se da je potražnja za naftom malo snažnija", kazao je David Fyfe, čelnik IEA-ina odjela za naftnu industriju i tržišta. "Što se pak tiče prognoze za 2010., ona je prilagođena u pozitivnom smjeru."

Prognoza IEA-e suprotna je predviđanjima američke vlade, koja je ove sedmice snizila prognozu o globalnoj potražnji za naftom u idućoj godini, ukazujući na slabiji oporavak gospodarstva u vodećim potrošačima kao što su Sjedinjene Države.

Agencija američke vlade kazala je da će globalna potražnja za naftom u idućoj godini iznositi oko 85,22 miliona barela dnevno.

Opskrba iz zemalja koje nisu članice OPEC-a trebala bi se u ovoj godini povećati za ukupno 125 hiljada barela dnevno, zbog povećane ruske proizvodnje i najmirnije sezone uragana u SAD-u u proteklih više od deset godina.

U idućoj bi se pak godini opskrba naftom iz zemlja koje nisu članice OPEC-a trebala smanjiti za oko 265.000 barela dnevno, na 51,6 miliona barela dnevno, zbog pada opskrbe iz Sjeverne Amerike.