Sarajevo
0

IBM predstavio inicijativu "Mudar razgovor sa svijetom"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kompanija IBM predstavila je danas na forumu u Sarajevu svoju globalnu inicijativu "Mudar razgovor sa svijetom".

Generalni direktor IBM-a za Sloveniju i BiH Roman Koritnik rekao je na konferenciji za novinare po završetku foruma da je IBM pokrenuo ovu inicijativu jer je vrijeme za mudro rješavanje mnogih problema u svijetu.

Svijet je sve "manji" i "mudriji", a uticaj tehnologije na funkcioniranje svijeta je sve veći. Velika količina podataka se pretvara u djela, ali, upozorio je Koritnik, pritom se mnogo energije gubi uzalud, naprimjer u prijenosu električne energije, saobraćaju, informatičkim sistemima ili zdravstvu.

IBM nastoji promovirati primjere iz svijeta, ali i iz regiona, kako su se primjenom novih sistema riješili brojni problemi te da se sve te ideje što brže pretvore u djela.

  • Ako nastavimo ovim tempom, nećemo imati prostora ni za šta, upozorio je direktor prodaje IBM-a za Sloveniju i BiH Dejan Podgoršek.

Naveo je kao primjere da automobili troše 55 posto goriva uzalud zbog čekanja u zastoju, 40 posto električne energije se gubi u distributivnoj mreži, 85 posto IT infrastrukture je u "praznom hodu"...

U tom kontekstu, kazao je Podgoršek, IBM nudi da se napravi jednostavna analiza i izračuna kakve kapacitete imaju postojeći softveri, a na osnovu toga da se napravi analiza koji sofveri se mogu virtualizirati a koji ne, koliko se može uštedjeti električne energije, koliko se može uštedjeti na troškovima održavanja softvera i drugo.

Generalni direktor Koritnik je dodao da za ove projekte postoji interes i u BiH i IBM već počinje s nekim pilot projektima da bi se procent iskorištavanja softvera podigao na veći stepen, a neka od rješanja koja su predstavljena na današnjem forumu nisu korisna samo za informatičare već i za obične građane.