biznis
0

IATA: Svjetske aviokompanije na gubitku od oko tri milijarde dolara u 2006.

FENA
Aviokompanije širom svijeta, kako se očekuje, izgubit će ukupno tri milijarde američkih dolara obzirom da visoke cijene goriva nastavljaju pogađati njihovu profitabilnost, objavilo je u ponedjeljak u svojim procjenama Međunarodno udruženje avioprijevoznika (IATA).

Svjetske aviokompanije u 2005. su zabilježile gubitak od 3,2 milijarde dolara, navodi IATA u saopćenju u ponedjeljak kada započinje njezin dvodnevni godišnji sastanak, prenose agencije.

Po procjenama tog međunarodnog udruženja, učinkovitije će korištenje goriva i ostala nastojanja na rezanju troškova podići operativnu dobit avioindustrije u ovoj godini na sedam milijardi dolara s u prošloj godini zabilježenih 4,3 milijardi dolara.

Očekuje se da će ukupni troškovi te industrije za gorivo u ovoj godini porasti za 23 posto na 112 milijardi dolara, temeljeno na procjenama cijene barela nafte od 66 dolara, navodi se u saopćenju.

Prihodi te industrije, procjenjuje IATA koja predstavlja 261 aviokompaniju iz 136 zemalja, ove će godine porasti za 8,5 posto na 448 milijardi dolara, uz rast putničkog prometa od 6,7 posto.