biznis
0

I mađarska OTP Banka bilježi pad dobiti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveći mađarski zajmodavac OTP Bank danas je izvijestio o padu profita u drugom tromjesečju, ponajviše zbog snažnog rasta troškova loših zajmova.

Neto dobit navedene banke u promatranom je periodu posrnula za 35 posto na 27,4 milijardi forinti (125,4 miliona dolara), u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je profit iznosio 42,2 milijarde forinti.

Analitičari koje je anketirao Bloomberg očekivali su da će OTP u drugom kvartalu ostvariti dobit u iznosu od 38,1 milijardi forinti. Rezervacije za nenaplative zajmove skočile su na 96,1 milijardu forinti, dok su u prethodna tri mjeseca iznosile 54,5 milijardi forinti.

OTP Bank, koji je prisutan na devet tržišta srednje i istočne Evrope, računa da će do kraja godine porasti potražnja za kreditima, no do sada jasni pokazatelj oporavka bilježe se samo u Rusiji gdje je izdavanje zajmova u prvoj polovini godine poraslo za sedam posto.

Iz mađarske banke su poručili i da je na nižu dobit u drugom tromjesečju utjecaj imao i otpis goodwilla u crnogorskoj podružnici.

Dionica OTP-a u zadnja je tri mjeseca na berzi u Budimpešti potonula 21,2 posto, dok je u istom razdoblju glavni indeks BUX oslabio 4,3 posto.