Agencija za bankarstvo
0

I dalje rast nekvalitetnih kredita u FBiH

SRNA
Ukupni nekvalitetni krediti u Federaciji BiH prošle godine iznosili su 1,4 milijarde KM, što je 13,2 posto od ukupnih kredita, i veći su za 12,4 posto ili 155 miliona KM, u odnosu na 2011. godinu.

U saopštenju iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH (FBiH) navedeno je da su kod pravnih lica nekvalitetni krediti porasli za 23 posto, dok su nekvalitetni krediti stanovništva smanjeni za dva posto.

Krajem prošle godine učešće nekvalitetnih u odnosu na ukupne kredite odobrene pravnim licima iznosilo je 15,6 posto, a učešće nekvalitetnih u odnosu na ukupne kredite stanovništvu iznosilo je 10,5 posto.

"Intenzivan rast loših kredita u protekle tri godine direktna je posljedica krize s kojom se privreda BiH suočava već duži vremenski period. Kriza je dovela građane do gubitka posla, kašnjenja i smanjenja plata, a pravna lica do povećane nelikvidnosti i značajnog smanjenja poslovnih aktivnosti, što znači da su mnogi ostali bez sredstava potrebnih za uredno servisiranje svojih kreditnih obveza", navodi se u saopštenju.

Iz Agencije smatraju da bi se u narednom periodu moglo očekivati nastavak povećanja udjela nekvalitetnih kredita, te da bi taj rast trebalo biti nešto sporiji nego u prethodne tri godine.

Ova institucija podržava tvrdnje Svjetske banke koja navodi da problematične kredite trebati smanjiti i pomoću mjera kao što je uklanjanje zakonskih, regulatornih i poreskih smetnji za restrukturisanje duga.

Agencija je krajem 2009. godine donijela odluku o privremenim mjerama za reprogram kreditnih obveza fizičkih i pravnih lica, radi stimulisanja banaka na "oživljavanje" kreditne aktivnosti restrukturisanjem postojećih potraživanja, bez povećanja cijene kredita i troškova za postojeće dužnike, te pomoći fizičkim i pravnim licima, kako bi prevazišli ekonomsku krizu.