biznis
0

I dalje neizvjesna sudbina Fabrike šećera u Bijeljini

FENA
Nastavlja se agonija radnika Fabrike šećera u Bijeljini, kao i neizvjenost tamošnjih uzgajivača šećerne repice.

Za njih je stiglo još jedno razočaranje nakon što je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Miroslav Milovanović potvrdio da entitetska vlada ne može dati garancije investitoru, Zemljoradničkoj zadruzi "Jankovci" iz Hrvatske, koja je u bijeljinsku šećeranu uložila oko 14 miliona KM, da će, nakon sudskog spora, biti vlasnik 63,74 posto akcija.

Milovanović je, nakon sastanka s predstavnicima ove fabrike u Bijeljini, naveo da Vlada RS-a smatra da se mora ponuditi drugo rješenje i podržat će sve opcije kako bi ovo preduzeće prevazišlo probleme i počelo da radi.

U oktorbu 2010. ova šećerana je počelo s radom, nakon skoro dvije decenije pauze, međutim, u aprilu je proizvodnja stala zbog afere s navodnim "pranjem" novca crnogorskog odbjeglog narkobosa Darka Šarića.

"Vlada nema ništa protiv da se investicija nastavi, čak, ako treba da se uđe i u neku zajedničku investiciju između ZZ "Jankovci" i Vlade, preko resornog ministarstva, kako bi se završio remont i otkup šećerne repe, a da se nakon sudskog spora rješavaju međusobni odnosi", ponudio je ministar Milovanović.

Investitor, međutim, na ponuđene uvjete ne pristaje.

Menadžer Zemljoradničke zadruge Damir Pejaković kaže da "Jankovci" neće dalje investirati u bijeljinsku šećeranu, ukoliko ne dobije tražene garancije od Vlade RS-a.

"Svih 14 miliona maraka, koje je investirano u šećeranu došlo je od strane ZZ 'Jankovci'. Vlada to zna i stupila je s nama u pregovore, koji traju desetak dana. Međutim, budući da smo uložili ogroman novac, na povjerenje i pozive Vlade da ulažemo u RS, mi moramo biti sigurni jer smo već jednom dovedeni u tešku situaciju, da ispadamo kolaterala različitih opcija. Tražimo od Vlade RS-a da još jednom pokušamo naći zajedničko rješenje", kazao je Pejaković.

I radnici i kooperanti, koji proizvode šećernu repu u Semberiji, zabrinuti su za svoju i sudbinu Fabrike.

Oko 200 zaposlenih i njihove porodice nadaju se rješavanju statusa, jer u zadnjih pet mjeseci nisu primili plaću iako redovno dolaze na posao.

Da ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe još nije propala, tvrdi tehnički direktor Fabrike šećera Rade Rakić.

"Mi kao tehnička lica stojimo čvrsto na stanovništu da možemo spremiti Fabriku, ukoliko se situacija riješi. Očekujemo od investitora da će novac odmah prebaciti, a mi ćemo spremiti fabriku da možemo da startujemo 1. oktobra", tvrdi Rakić.

Međutim, na potezu su sad predstavnici Vlade, koju moraju odlučiti šta dalje sa šećeranom.

Podsjećanja radi, krajem aprila u policijskoj akciji "Mašina" uhapšen je Zoran Ćopić (45), koji se dovodi u vezu s odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem, te za kojeg se sumnja da je putem svojih firmi u RS-u, među kojima je i šećerana u Bijeljini, za njega "oprao" oko 14 miliona KM.

Odlukom suda njegova imovina u RS-u je blokirana.