biznis
0

HVB Central Profit Banka počela s radom

NINA
HVB Central Profit Banka, članica HVB Group, počela je s radom nakon uspješno završenog procesa spajanja HVB Banke i Central Profit Banke (CPB) koji je počeo u oktobru prošle godine, nakon što je Bank Austria Creditanstalt postala većinski vlasnik CPB-a.

Kako stoji u saopštenju HVB Central Profit Banke, nova banka će postati jedna od vodećih banaka na tržištu BiH s ukupnom aktivom od 780 miliona KM, 33 poslovnice, više od 100.000 klijenata i udjelom na tržištu od 9%. Integrirana banka će raspolagati mrežom poslovnica koje pokrivaju čitavu BiH, a koja će se stalno širiti.

Integriranje je završeno u rekordnom razdoblju, prvenstveno zahvaljujući naporima zaposlenih u obje banke i saradnji s većinskim vlasnikom i strateškim partnerom Bank Austria Creditanstalt. Jedan od najvažnijih koraka integracije bilo je uvođenje nove IT platforme, sistava CORE 02, kao i modernizacija infrastrukture u koju je uložen značajan kapital.

Kako je istaknuto u saopštenju, neke poslovnice novosnovane banke su renovirane, a posebna pažnja je posvećena intenzivnoj obuci zaposlenih na novom sistemu.

«S uspješno završenom integracijom imamo jaku početnu poziciju koja je osigurana našim motiviranim i obrazovnim djelatnicima. S novom, modernijom tehnologijom bit ćemo u mogućnosti ponuditi našim klijentima još bolje i brže usluge. To je ono na što ćemo se koncentrisati od sada», rekao je glavni direktor nove banke Alexendar Zsoinal.

Kako je saopšteno, Zsoinal je svojim klijentima izrazio zahvalnost na strpljenju i razumijevanju koje su pokazali kada informacijski sistem nije radio najbrže, zbog modifikacija koje je banka morala provesti.

«U idućih pet godina usredotočit ćemo se na proširenje mreže poslovnica i novi model usluge koji još jače klijenta stavlja u središte naše pozornosti. Želimo biti tamo gdje su naši klijenti i ponuditi im tačno ono što žele», kazao je član Uprave banke Alfed Fussalberger.

HVB Central Profit Banka je banka kćerka Bank Austria Creditanstait (BA-CA) sa sjedištem u Beču. BA-CA je unutar HVB Group odgovorna za razvoj tržišta Austrije i regiju središnje i istočne Europe. Najveća Austrijska banka sa 137 miliona eura ukupne aktive vodi vodeću mrežu poslovnica u srednjoj i istočnoj Europi. Zapošljava 16.500 djelatnika koji opslužuju 4,1 miliona klijenta u 11 zemalja.