biznis
0

Hrvatska: Veliko zanimanje za gradnju vjetroparkova

FENA
Hrvatsko energetsko tržište od ove će jeseni, odnosno najkasnije do zime, dobiti jednu sasvim novu dimenziju.

Kako javljaju zagrebački mediji, dovršetkom niza podzakonskih dokumenata trebao bi se potpuno urediti i proširiti krug takozvanih velikih povlaštenih potrošača koji će moći nabavljati struju po vlastitom izboru, a HEP će prvi put početi otkupljivati struju od malih privatnih proizvođača.

Dio normativnih dokumenata vezanih uz otkup električne energije, koji će odrediti cijelo to područje biti će gotov do jeseni, ali će primjena početi od prvih dana iduće godine.

U Hrvatskoj je daleko najviše zanimanje za gradnju vjetroparkova, a nakon toga i malih hidroelektrana. No, uprkos tome što je još 1994. godine odlukom HEP-a definirana otkupna cijena, kriteriji tog otkupa nisu do kraja definirani pa je sve ostalo na principu kako se ko dogovori s HEP-om.

U HEP-u su najčešće sklapali takve ugovore s onima koji su mogli pomoći stabilnosti elektroenergetskog sistema. Dosad je sklopljeno desetak ugovora s vjetroelektranama Jasenica, Trtar, Ravna 1, hidroelektranama Roški slap i Čabar kao i bioplinskim postrojenjima na Jakuševcu i u Plivi. Ukupna snaga svih tih privatnih izvora energije je oko 38 megavata ili oko jedan posto ukupne snage HEP-a.