Željko Rohatinski
0

Hrvatska ne treba stand by aranžman s MMF-om

FENA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Hrvatska neće tražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer je njen finansijski sistem stabilan, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, prenosi u ponedjeljak američka agencija Bloomberg.

Prema postojećem službenom stavu hrvatske centralne banke i vlade, Hrvatska ne treba 'stand-by' aranžman s MMF-om, rekao je Rohatinski u intervjuu za Bloomberg tokom proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

"Naš je finansijski sistem stabilan i ja vjerujem da će takav i ostati. Ključno pitanje je primjerena fiskalna politika i mi bi trebali biti sposobni provoditi takvu politiku", dodao je.

Bloomberg napominje kako se mnoge istočnoeuropske zemlje bore s refinansiranjem svojih dospjelih vanjskih dugova zbog globalne nestašice kredita. MMF, koji predvodi napore za ublažavanje teških finansijskih uslova, kreditno je pomogao hrvatskim susjedima, Mađarskoj i Srbiji.

Hrvatska će moći refinansirati svoje inostrane obaveze, rekao je Rohatinski. Nenamireni dug je u prva tri mjeseca ostao nepromijenjen u odnosu na kraj 2008. godine, a 70 posto toga duga otpada na bankarski sistem i velike kompanije, kazao je guverner HNB-a.

"To je sve u stranom vlasništvu, pa je u interesu njihovih kreditora da izbjegnu povlačenje kapitala iz Hrvatske", naglasio je Rohatinski.

Hrvatsko gospodarstvo vjerojatno će zabilježiti pad od oko četiri posto ove godine, dok će izvoz pasti do 10 posto, predvidio je Rohatinski. Dok prodaja u inozemstvu pada, središnja banka mora reducirati deficit platne bilance ograničavajući domaću potražnju, kazao je. HNB drži svoju ključnu kamatnu stopu na devet posto od kraja 2007.

"Glavni problem za hrvatsko gospodarstvo je pad narudžbi u proizvodnji, a ja moram smanjivati deficit platne bilance. Kao kombinaciju tih dvaju faktora, očekujem smanjivanje BDP-a u 2009.", rekao je.

Hrvatska nastoji dovršiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji u 2009., što bi joj omogućilo punopravno članstvo dvije godine kasnije, napominje Bloomberg.