Agencija za bezbjednost hrane
0

Hrana u našoj zemlji kao i u Evropskoj uniji

SRNA
Građani BiH jedu približno jednako bezbjednu hranu kao i u zemljama EU, rekao je danas u Sarajevu direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Sejad Mačkić.

Mačkić je iznio tu ocjenu na osnovu dobijenih rezultata analiza 47 nadležnih laboratorija u BiH i procjene rizika monitoringa hrane koji je ove godine uradila Agencija sa entitetskim inspektorima, gdje je od 3.900 uzetih uzoraka urađeno 4.900 nalaza.

On je istakao da bezbjednost hrane zahtijeva stalne edukacije, zbog čega je danas održan seminar o Sistemu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) na kojem su, osim predstavnika iz BiH, učestvovali i stručnjaci iz Austrije, Italije, Irske i Danske.

Mačkić je podsjetio da je BiH od 2006. godine uspostavila dobru saradnju sa RASFF sistemom, a od aprila je ušla u RASFF mrežu, tako da Agencija ima svakodnevni pristup informacijama o pitanju hrane, kao i službenika koji svakodnevno prati kretanja eventualno opasne hrane, kako u BiH tako i u drugim zemljama.

"Nezamislivo je vršiti kontrolu bezbjednosti hrane bez ovakvih sistema", rekao je Mačkić i istakao da je prošle godine bilo 15 obavještenja o neispravnosti hrane, na šta je Agencija blagovremeno reagovala i obavijestila nadležne inspektorate, vlade entiteta i Evropsku komisiju, koja je procijenila da je to dobro urađeno.

Mačkić je naglasio da su to bili različiti proizvodi iz različitih zemalja, zbog čega i postoje međunarodne institucije za praćenje ispravnosti hrane. 

Direktor Agencije za bezbjednost hrane iz Irske Rejmond Elard naglasio je da je Agencija u BiH u proteklom periodu uvijek profesionalno i na vrijeme reagovala kada je riječ o bezbjednosti hrane.
On je naglasio da su na današnjem seminaru razmijenjena iskustva, a konačni cilj ovakvih skupova je zaštita potrošača.

Sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH Sead Jeleč istakao je da su poljoprivredni proizvođači zainteresovani za kvalitetnu kontrolu hrane, jer je izvoz domaće hrane suočen sa velikim preprekama, a one su rezultat nedostataka u sertifikaciji hrane za izvoz i sistema kontrole.

Jelač je napomenuo da veliki problem predstavlja nedostatak akreditovanih institucija i laboratorija za određene kontrole.

"Naša hrana nailazi na vancarinske prepreke, naročito u zemaljama  Cefte. Mi to recipročno ne primjenjujemo, što je razlog velikog debalansa u trgovini", rekao je Jeleč.	

Današnji seminar  organizovala je Agencija za bezbjednost hrane BiH u saradnji sa Kancelarije tehničke pomoći za razmjenu informacija Evropske komisije.