Četvrti gastronomski festival
0

Hrana sa sevdahom

Sarajevo-x.com
U Sarajevu će se od 20. do 23. aprila održati već tradicionalni četvrti po redu Gastro-eko fest s motom "Hrana sa sevdahom“. Tokom četverodnevnog trajanja ovoga zanimljivog festivala organizovaće se prodajna izložba i degustacija domaće gastronomske ponude, organskih proizvoda i preparata od ljekovitog bilja i meda.

U programu će učestvovati i sarajevski i bh. kulinarski virtuozi odnosno neki od najpriznatijih sarajevskih i bh. kuhara. Isto tako, organiziraće se različite izložbe kulinarskih specijaliteta nekih od najpoznatijih sarajevskih restorana. Čitav festival je zamišljen kao jedinstveno scensko-poetsko-muzičko kazivanje i pjevanje o bosanskoj hrani, piću, sevdahu i ljubavi.

Poseban segment festivala čine dva interesantna programa pod nazivom "Bosanski lonac - šta sadrži i kako se spravlja tradicionalno bh. jelo i "Dan ćevapčića“, priča o sarajevskom ćevapčiću.

Tokom svih dana festivala trajaće prodajna izložba i besplatna degustacija domaće gastronomske ponude.

Uz to najavlju se i obilježavanje Međunarodnog dana planete Zemlje sa sloganom "uljepšajmo BiH", akcija čišćenja i pošumljavanja.

Ovogodišnji Gastro eko festival će biti u znaku približavanja narodnih običaja i folklorne baštine srednje Bosne. 

U tome će pomoći KUD "Plamen“ Zenica i KUD "Džulistan“ Nemila sa spletom folklornih igara sa ovih područja, “Vrandučke igre“ i "Šeftelije igre“.

Takođe najavljeno je i predstavljanje dramske sekcije KUD "Plamen“ i Ansambla "Bosnia Folk“ sa kratkim skečevima o starim običajima i tradiciji Srednje Bosne.

Tokom trajanja festivala izložiti će se raritetni odjevni predmeti, prikazati proces tkanja, ćilimi, vezovi i hrana sa ovih područja (kukuruza, kolači itd ). U tome će se posebno istaći Udruženje žena "Vrandučka ašlama“ iz Vranduka.