Vožnja tramvajem i uživanje u hrani
0

"Hrana sa sevdahom" na Gastro eko-festu u Sarajevu

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović u Sarajevu danas je otvoren 5. festival hrane i muzike pod nazivom "Gastro eko-fest-Sarajlicious 2012.", a održava se pod sloganom "Hrana sa sevdahom".

Svoje proizvode organske hrane i domaće bosanske kuhinje predstavlja više od 60 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a tokom trajanja Festivala, do 22. aprila, bit će održano i niz zanimljivih sadržaja, prezentacija te interesantnih turističkih, kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja. U programima Festivala učestvovat će i brojna kulturno-umjetnička društva i solisti na sazu.

Članica Direkcije Festivala Samira Katica kazala je da je posebna ovogodišnja atrakcija vožnja "Tramvajem-Sladokuscem" ("Sarajevo Gourmet-Tram") tokom koje će putnici istovremeno moći konzumirati specijalitete tradicionalne bosanske kuhinje, kao i program pod nazivom "Dan ćevapčića" u kojoj ovaj poznati sarajevski brend predstavljaju čuvene sarajevske ćevabdžinice.

Programom Festivala predviđene su i podmanifestacije: "Šta sadrži i kako se spravlja bosanski lonac", "Burek Story", "Dan džema" i "Šta su jeli naši stari", a svojim specijalitetima će se predstaviti i najbolji bh. kulinari.

Također, sadržaje ovogodišnjeg Gastro eko-festa upotpunit će ekološka akcija "Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu" organizirana povodom Dana planete Zemlje, a koju EKO NVO "Dio srca" uspješno realizira već petu godinu.

Svečanom otvaranju festivala prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo Rusmir Sendić koji su ocijenili da ovakve manifestacije treba podržavati jer promoviraju bh. brand, čuvaju tradiciju i daju podsticaj daljnjem razvoju društva.

Ceremoniji su, također prisustvovali predstavnici Općine Stari Grad Sarajevo te brojni građani.