Svoje proizvode organske hrane i domaće bosanske kuhinje predstavlja više od 60 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a tokom trajanja Festivala, do 22. aprila, bit će održano i niz zanimljivih sadržaja, prezentacija te interesantnih turističkih, kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja. U programima Festivala učestvovat će i brojna kulturno-umjetnička društva i solisti na sazu.
Članica Direkcije Festivala Samira Katica kazala je da je posebna ovogodišnja atrakcija vožnja "Tramvajem-Sladokuscem" ("Sarajevo Gourmet-Tram") tokom koje će putnici istovremeno moći konzumirati specijalitete tradicionalne bosanske kuhinje, kao i program pod nazivom "Dan ćevapčića" u kojoj ovaj poznati sarajevski brend predstavljaju čuvene sarajevske ćevabdžinice.
Programom Festivala predviđene su i podmanifestacije: "Šta sadrži i kako se spravlja bosanski lonac", "Burek Story", "Dan džema" i "Šta su jeli naši stari", a svojim specijalitetima će se predstaviti i najbolji bh. kulinari.
Također, sadržaje ovogodišnjeg Gastro eko-festa upotpunit će ekološka akcija "Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu" organizirana povodom Dana planete Zemlje, a koju EKO NVO "Dio srca" uspješno realizira već petu godinu.
Svečanom otvaranju festivala prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo Rusmir Sendić koji su ocijenili da ovakve manifestacije treba podržavati jer promoviraju bh. brand, čuvaju tradiciju i daju podsticaj daljnjem razvoju društva.
Ceremoniji su, također prisustvovali predstavnici Općine Stari Grad Sarajevo te brojni građani.