Francuska
0

Hoteli će potrošiti 10 milijardi eura da zadrže zvjezdice

Sarajevo-x.com
Francuska se odlučila da sredi staru kategorizaciju hotela po zvjezdicama, te je predstavila novu luksuznu kategoriju od pet zvjezdica, kako bi potencijalni turisti mogli znati šta da očekuju. Novi kriterij rangiranja bit će primjenjen na 18.000 hotela širom Francuske, a mnogi od njih su nagrađeni zvjezdicama još davne 1986. godine.

Najspektakularnija promjena u kategorizaciji od pet zvjezdica već je zatražena od nekih ekskluzivnih hotela, kao što su Ritz ili hotel Negresco u Nici.

Stručnjaci tvrde ovaj novi princip pomoći Francuskoj u teškoj borbi s konkurencijom širom svijeta, u vremenu kad se i hotelski biznis pokušava oporaviti od globalne krize.

Po novim kriterijima zvijezde će, umjesto vladinih agencija dodjeljivati ovlaštene osobe na period od pet godina. Utvrđeno je da vlasnici hotela potrošiti oko 10 milijardi eura kako bi zadržali svoje zvjezdice.

U međuvremenu je dogovoreno da francuske diskoteke s barovima mogu biti otvorene do sedam sati ujutro, kako bi se izbjegle nesreće uzrokovane alkoholom.