Istekao franšizni ugovor
0

Hotel Holiday Inn promijenio ime u Holiday

Piše: N. Jamaković
Hotel Holiday u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Hotel Holiday u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Hotel Holiday Inn u Sarajevu prije desetak dana promijenio je ime u Holiday, budući da im je istekao 15-godišnji franšizni ugovor sa kompanijom InterContinental Hotels Group te su izgubili pravo na korištenje imena Holiday Inn, potvrdila je za Klix.ba menadžerica za kvalitet u hotelu Holiday Alena Bukvić.

Prema njenim riječima, franšizni ugovor je istekao u januaru te je donesena odluka o preregistraciji firme i promjeni imena, što je stupilo na snagu prije desetak dana.

"Prema tom ugovoru hotel je bio dužan plaćati osam posto od ukupnog prihoda od smještaja, što je znalo biti i pola miliona maraka godišnje. Novac je uplaćivan godinu za godinu, a nakon što je ugovor isticao u januaru ove godine, donesena je odluka o preregistraciji firme i promjeni imena. Sada je na većinskom vlasniku hotela, austrijskoj firmi Alpha Baumanagement, da odluči hoće li produživati franšizni ugovor, iako do toga vjerovatno neće doći budući da je firma već preregistrovana", kazala je naša sagovornica.

Ona je dodala kako je ekonomska situacija loša te da hotel za značajan novčani iznos nije dobijao ništa osim korištenja imena. "Ugovorom je bilo propisano da mi koristimo ime Holiday Inn te ispunjavamo određene standarde. Mi smo nakon isteka ugovora zadržali standarde kojih smo se pridržavali i u proteklih 30 godina, kao i pet zvjezdica, a ime Holiday Inn nije više što je nekad bilo, tako da ova promjena imena ne bi trebala imati nikakvog utjecaja", dodala je Bukvić.