biznis
0

Hong Kong strahuje od inflacije zbog američkih poticajnih mjera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hong Kong se oporavlja od svjetske financijske krize, ali njegovo gospodarstvo mogle bi pogoditi fiskalne poticajne mjere u SAD-u, izjavio je u ponedjeljak gradski financijski čelnik.

John Tsang je tako za gospodarstvo Hong Konga prognozirao rast po stopi od 6,5 posto u 2010. ali je istaknuo da bi fiskalne mjere razvijenih zemalja, uključujući SAD, kojima su u njihova gospodarstva ubrizgane stotine milijarde dolara, mogle uzrokovati inflaciju u Hong Kongu.

"U Evropi, Japanu i SAD-u već je najavljen drugi krug mjera kvantitativnog ublažavanja monetarne politike", rekao je Tsang pred parlamentarnim odborom za financijske poslove. "Stoga će se Hong Kong i druga azijska tržišta suočiti s rizikom napuhivanja cijena na tržištu nekretnina i snažnim oscilacijama na financijskim tržištima", dodao je.

Tsang je rekao da rast cijena na kineskom tržištu također može uzrokovati inflaciju u Hong Kongu, koji ima zasebnu valutu i neovisan financijski sustav, prenio je Poslovni.hr. Cijene imovine i dionica oštro su porasle u proteklih 18 mjeseci, pri čemu su cijene luksuznih nekretnina skočile na najviše visine do sada zabilježene.