biznis
0

Hong Kong najslobodnija ekonomija svijeta

FENA
Hong Kong
Hong Kong
Azija se ponovo našla na vrhu istraživanja koje rangira svjetske najslobodnije ekonomije u 2007., s Hong Kongom na prvom mjestu i Singapurom na drugom.

Australija je zauzela treće mjesto u posljednjem Indeksu istraživanja ekonomskih sloboda za 2007. koji su provodili Wall Street Journal i Fondacija Heritage, javio je Reuters.

Hong Kong je na vrhu rang liste već 13. uzastopnu godinu sa skorom od 89,3 od 100 poena koje su mu omogućili niski porezi i fleksibilno tržište rada. Singapur se našao na drugom mjestu sa skorom od 85,7 poena dok je Australija skočila s devetog na treće mjesto po metodologiji rangiranja koja po prvi put uključuje i slobode radnika.

Evropa ima četiri zemlje među prvih deset, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Luksemburg i Švicarsku. Sjedinjene Držsve na četvrtom su mjestu.

Indeks za 2007. pokazao da među 157 rangiranih zemalja, ukupne ekonomske slobode "stagniraju" neznatno u ovoj godini, nakon održivog trenda rasta, s padom od 0,3 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek.

Najgore rangirana zemlja je Sjeverna Koreja s tri poena.