biznis
0

Holandski umjetnici prave namještaj koristeći energiju vjetra

Klix.ba
Priroda već godinama inspirira umjetnike i dizajnere, a holandska dizajnerica Merel Karh preživljava koristeći vjetar kao svoju muzu.

Karhof traga za vizuelnim načinima onoga što energija vjetra može kreirati, a njen posljednji projekt je inžinjerska genijalnost: cijela fabrika namještaja Windworks, koja se pokreće energijom vjetra, a proizvodi kolekciju finih malih stolica.

Vjetar je ključan za cijeli proces: pilu koja reže drvo, četkicu koja farba i slično.

Ova fabrika ima korijene u Merelinoj prvoj fabrici pletenja koja radi uz pomoć vjetra, iz 2010. godine. Dizajnerica je izgradila vjetrenjaču visoku 1,2 metra na koledžu za umjetnost Royal u Londonu i spojila je na industrijski stroj koji je pleo šalove i druge stvari. Vrijeme potrebno do gotovog proizvoda ovisilo je od jačine vjetra, a na svakom šalu koji se prodavao bila je zakačena etiketa gdje se navodilo vrijeme potrebno za njegovo kreiranje.

Karhof planira promovirati svoju fabriku Windworks širom svijeta.

[VIDEO]<iframe class="lazyload" data-src="http://player.vimeo.com/video/66067378" width="500" height="281" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen>

Windworks by Merel Karhof from Merel Karhof on Vimeo.

[/VIDEO]

Vezani članci