Novi Zakon o duhanu BiH
0

Hoće li bh. proizvođači duhana biti uništeni?

Piše: A.Kovač
Iako političari smatraju značajnim to što je na sjednici Predstavničkog doma podržan Prijedlog zakona o duhanu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, u Samostalnom sindikatu PPDIVUT BiH smatraju da ovim Zakonom nisu dovoljno zaštićeni domaći proizvođači duhana.

"Novim zakonom nije zaštićena primarna proizvodnja, odnosno domaći proizvođači duhana. Ja sam na ovaj zakon stavljao i primjedbe zbog toga jer će bh. proizvođači duhana biti uništeni, s obzirom da se sirovine za cigarete većinom kupuju u inostranstvu“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini, ne misli tako.

"U prijedlogu Zakona je bilo da domaći proizvođači u cigaretama moraju imati najmanje 50 posto domaćeg duhana. Uložio sam amandman koji je usvojen, a po kojem proizvođači cigareta moraju imati 60 posto domaćeg duhana u cigaretama. Ranije nije postojao zakon o ovoj oblasti koji bi primorao proizvođače da koriste domaći duhan", kazao je Jovičić, dodavši da je ovo povećanje važno za proizvođače duhana koji će biti stimulisani da više proizvode, te on očekuje da će od sada skoro 10.000 ljudi učestvovati u proizvodnji duhana u BiH.

Hasan Nurkić, direktor Tvornice za otkup i preradu duhana „Bosanac“ iz Orašja, u izjavi za Sarajevo-x.com kazao je da još uvijek nije vidio podržanu verziju Prijedloga zakona ali da su proizvođači tražili da u grupu A spadaju cigarete sa ili bez filtera, a koje su pakirane u meko pakovanje i da one moraju sadržavati 50 posto domaćeg duhana, a da na njih bude 50 feninga akciza po pakovanju. U grupu B gdje spadaju cigarete sa filterom, a koje su pakirane u tvrdo pakovanje, bude 50 posto domaćeg duhana i da bude 80 feninga akciza po pakovanju, te da za grupi C gdje spadaju cigarete koje nisu domaće proizvodnje akciza bude dvije marke.

"Dakle mi smo tražili različit akcizni pristup odnosno gdje ima domaćeg duhana da bude manja akciza, a gdje nema domaćeg duhana da bude veća akciza. Mi smo tražili i da cigarete koje se ne proizvode, a prodaju se na području BiH poput Ronhilla moraju u sebi sadržavati domaćeg duhana, a da na njih akciza bude manja, što bi dodatno pospješilo prodaju duhana u inostranstvu. Tada bi imali i podsticaje i prodaju i sve bi bilo drugačije. Ako se ubrzo nešto ne promijeni bh. proizvodnja duhana nestat će skroz. Mi sada imamo 500 tona godišnje proizvodnje duhana, a nekada smo imali 4.000 tona“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Nurkić.

Drugo čitanje Prijedloga zakona o duhanu je na dnevnom redu u utorak kada će biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.