U prva tri mjeseca 2009.
0

HNK: Prihodi u budžetu manji za 30-35 posto

FENA
Hercegovačko-neretvanski kanton je među prvima u Federaciji BiH objavio program mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize, izjavio je Feni premijer ovog kantona Srećko Boras.

Program je, istakao je Boras, trgnuo ljude iz nerealnog ubjeđenja da kriza neće u velikoj mjeri pogoditi Bosnu i Hercegovinu.

Vlada Hercegovačkog-neretvanskog kantona je napravila set mjera, popraćen velikim brojem odluka u cilju smanjenja rashoda iz budžeta.

Mjere podrazumijevaju i smanjenje svih mogućih materijalnih troškova, grantova i naknada koje nemaju karakter plaća, uključujući i smanjenje toplog obroka od dosadašnjih gotovo 16 KM na 10 KM..

"Posljedice krize veoma su vidljive u našem kantonu. Prvi pokazatelj su prihodi u budžetu, a koji su za prva tri mjeseca 2009., u odnosu na isti period 2008. manji u prosjeku za 30-35 posto", kazao je Boras.

Skupštini je na usvajanje poslan iznimno reduciran prijedlog budžeta u iznosu od 172 miliona KM, a koji u osnovi ima samo ono što proizilazi iz zakonskih obveza Kantona.

U međuvremenu, do sjednice Skupštine koja je zakazana za 15. april, Vlada već ima mnogo najava pokretanja štrajkova i svakodnevno je u pregovorima sa sindikatima u toku kojih pokušava iznaći najbolja riješenja.

"Imali smo prijedlog da smanjimo bruto plaće, ali u razgovoru s predstavnicima sindikata istakli su da bi radije da se ne diraju plaće već da idemo na smanjenje naknada. Naravno, primijenit ćemo onu odluku koja će izazvati najmanje nezadovoljstva", istakao je premijer.

Sindikatima je najvažnije da se usklađivanje prihoda s rashodima uradi prema svima jednako i skloniji su da se neminovno umanjenje odrazi na naknade koje nemaju karakter plaće nego na samu plaću.