biznis
8

Hladno vrijeme i kišni dani nepovoljno utjecali na pčelare u Bugojnu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hladno vrijeme i veliki broj kišnih dana u pčelarskoj sezoni odrazili su se u velikoj mjeri na proizvodnju meda, zbog čega su bugojanski pčelari nezadovoljni.

"Za nas pčelare 2016. godina je bila katastrofalna. Nezamislivo je bilo, ali se desilo. Naprimjer, na pedeset košnica nisam izvrcao ni kilogram meda", kazao je predsjednik Udruženja pčelara "Kalin“ Fehret Muratspahić.

Lošiju godinu ne pamte ni ostali članovi ovog udruženja, njih blizu 40.

"Uz nepovoljne klimatske uvjete, ovakvom stanju doprinijeli su, nažalost, ljudi koji su raznim sredstvima zaprašivali malinjake u vrijeme kada to nisu trebali", naglasio je Muratspahić.

Smatra da bi se s takvom praksom trebalo prestati.

"Svjesni smo da svijet mora raditi i od nečega živjeti, ali nećemo dozvoliti ugrožavanje pčelara", kategoričan je.

Najavio je intenzivnije aktivnosti na preveniranju štete u razvoju pčelinjih zajednica, uz uključivanje nadležnih organa u rješavanje problema, koji su evidentni na terenu posljednih godina.

"Uzmu li se u obzir aktuelne bolesti kod pčela i sve prisutnija varoza, dugoročne prognoze za pčelare nisu nimalo optimistične", istaknuo je.

Zaključuje da pčelarstvo u Bosni i Hercegovini opterećuje i neadekvatna podsticajna politika i zakonska regulativa koja ne odgovara pčelarima.