biznis
495

HIFA Petrol prodaje majice s motivom Srebreničkog cvijeta: Pohvalno ili nemoralno?

Klix.ba
Na službenoj Facebook stranici kompanije HIFA Petrol objavljen je post u kojem pozivaju na kupovinu majica s motivom Srebreničkog cvijeta, a na društvenim mrežama su podijeljena mišljenja o tome da li je ova kampanja za svaku pohvalu ili predstavlja nemoralno iskorištavanje srebreničke tragedije za promociju jedne kompanije.

"Ekskluzivna prodaja majica na benzinskim pumpama HIFA Group. Od srijede 29. juna na svim benzinskim pumpama HIFA Group imate mogućnost kupovine brendiranih majica 'FH brand i HAAD design' by Fikret Hodžić #ijasamizsrebrenice. Cijena majice iznosi 25 KM", napisali su na Facebook stranici.

Osim prodaje majica s motivima srebreničke tragedije, na Facebooku je objavljena i promotivna nagradna igra "Osvoji brendiranu majicu 'FH brand'". U pozivu za učešće u nagradnoj igri je napisano da je potrebno u komentar na post napisati rečenicu/citat ili stih, vezan za sjećanje na Srebrenicu.

"Budite kreativni. Tekst mora biti autorski i ni u kojem slučaju kopiran s neke druge internet stranice. Komentar s najviše pozitivnih lajkova osvaja dnevnu nagradu brendiranu majicu", napisano je.

Prodaja majica s motivom Cvijeta Srebrenice je izazvala oduševljenje pojedinih korisnika HIFA-ine Facebook stranice, pogotovo kod Bosanaca i Hercegovaca koji žive van naše zemlje, dok su drugi ipak osudili komercijalizaciju simbola koji izrađuju srebreničke majke, a kojima su ostale samo uspomene na njihove najmilije ubijene u genocidu u julu 1995. godine.

Onaj ko nosi cvijet odaje počast ubijenim i pokazuje solidarnost sa srebreničkim i majkama Prijedora, Kozarca, Foče, Višegrada i drugih mjesta u BiH u kojima su počinjeni ratni zločini nad civilima.