biznis
46

HETA: Odluka o stečaju BH Airlinesa ne zavisi od nas već od Vlade FBiH

Klix.ba
Manfred Gram, direktor HETA-e za upravljanje imovinom i potraživanja
Manfred Gram, direktor HETA-e za upravljanje imovinom i potraživanja
U vezi sa izjavom premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fadila Novalića, o odluci o stečaju nacionalnog avioprevoznika BH Airlines, generalni direktor kompanije za upravljanje imovinom i potraživanjima HETA ASSET RESOLUTION BiH Manfred Gram pojašnjava da odluka o stečaju ne zavisi od ove kompanije.

"BiH Airlines je u vlasništvu Vlade Federacije BiH, i kao takva, Vlada FBiH donosi odluke o koracima koji trebaju biti poduzeti u cilju ispunjavanja postojećih ugovornih obaveza čime bi se trebao izbjeći stečaja. To bi bila krajnja, najnepovoljnija i posljednja opcija za bilo koju kompaniju u državnom vlasništvu", kazao je Gram.

Uprave kompanija HETA i BH Airlines su intenzivno radile i uložile mnogo napora u pripremi različitih opcija za moguće koncepte restruktuiranja, a koje je Vlada FBiH trebala uzeti u razmatranje.

"Ukoliko Vlada FBiH odluči da ne prihvati nijednu od nekoliko ponuđenih opcija, i kada uvidi da je iscrpila sve mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju da pronađe rješenje za BH Airlines, te da shodno tome ne može preuzeti odgovornost za ugovorne obaveze, mi očekujemo da nam se to službeno saopći u pismenoj formi", dodao je Gram.

Gram je opovrgnuo navode da je Vlada FBiH ponudila da plati oko 80 posto trenutnog duga BH Airlines.

"Zbog zaštite integriteta kompanije HETA moram naglasiti da takvu ponudu nismo dobili", naglašava Gram.

Podsjećamo, prema informacijama koje imaju radnici, na prošlosedmičnom sastanku premiejr Vlade FBiH Fadil Novalić ponudio je da se HETA-i plati dug u iznosu od 80 posto.

Uprava kompanije za upravljanje imovinom i potraživanjima HETA ASSET RESOLUTION je i dalje posvećena iznalaženju optimalnog rješenja za dobrobit svih zainteresovanih strana, kažu iz ove kompanije.

"Mi ostajemo otvoreni za dijalog i nudimo našu ekspertizu u pronalaženju najpovoljnije opcije koja će rezultirati najboljim rješenjem za sve", zaključio je Gram.