Vlada RS-a
0

Herceg-Novi alternativna lokacija hidroelektrane

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da, ukoliko ne bude dogovora s Hrvatskom o izgradnji hidroelektrane "Dubrovnik II“, postoji alternativa da se RS uključi u izgradnju hidroelektrane u Herceg-Novom.

"Dosadašnji napori s naše strane nisu urodili plodom i nismo imali dovoljno razumijevanja kod Hrvatske. Moram reći da se u posljednje vrijeme javlja jedna od ozbiljnih varijanti, koja može da bude razmatrana kao alternativa, a to je pitanje izgradnje hidroelektrane u Herceg-Novom“, naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On je kazao da je za novu hidroelektranu "Dubrovnik II“ potrebno probijanje tunela dužine 26 kilometara, a za varijantu u Crnoj Gori potrebno je probiti tunel od 28 kilometara.

"Stoga će RS veoma ozbiljno ovo pitanje razmotriti. Ako ne možemo da imamo partnerske odnose s Hrvatima i hrvatskom državom, a vidimo kako se njihov predsjednik Stjepan Mesić ponaša i šta radi, da nas udaljava o mogućnosti saradnje, mi nećemo oklijevati da uzmemo alternativu koja za nas predstavlja stabilnost i ozbiljnost u pogledu investiranja“, rekao je entitetski premijer.

On je naveo da je drugi problem reguliranje plovidbe Savom, koji je za RS važan zbog Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i svega drugog što je na toj rijeci.

Treći problem s Hrvatskom "koji je postao gotovo neizdrživ" je, dodao je, "što je pod pritiskom, naravno, međunarodnih organizacija izvršena jedna potpuna diskriminacija prema Srbima koji su protjerani tokom rata“, a u isto vrijeme u RS-u "svi stanovi su vraćeni prijeratnim korisnicima, što je i normalno, ali nije normalno ponašanje hrvatske strane koja sistemskim mjerama države opstruiše povratak“.

Dodik je dodao da RS "nije imala nikakve koristi ni od organa BiH kada je u pitanju pomoć u regulisanju ovih pitanja s Hrvatskom, što je opet pitanje samih odnosa u BiH i nedopustivo je da postoji takav tretman“.

On zamjera Hrvatskoj da nije otvorena za bilo koju poslovnu inicijativu koja dolazi iz RS-a, kao ni o dogovoru u vezi s dugom HEP-a prema Elektroprivredi RS-a.