biznis
0

Hellenic Exchange želi preuzeti Ljubljansku burzu

FENA
Grčka skupina Hellenic Exchange među najozbiljnijim je interesentima za kupnju dionica Ljubljanske burze, čiji dioničari do sredine svibnja žele inozemnom partneru prodati 81 posto svojih dionica.

Kako su u srijedu javili slovenski mediji, glavni izvršni direktor Hellenic Exchangea Spiros Kapralos u utorak je o preuzimanju Ljubljanske burze pregovarao sa ljubljanskom tvrtkom Arkasom, koja vodi pregovore s potencijalnim investitorima na osnovi dogovora s dioničarima. Kapralos je - javila je Slovenska televizija - izrazio spremnost Helenic Exchangea da svojim znanjem pomogne u privlačenju stranih ulagača kako bi se povećala likvidnost slovenskog tržišta kapitala, dok bi slovenski vlasnici grčkoj kompaniji osigurali svojim znanjem širenje Helenica u državama nastalim na području nekadašnje Jugoslavije, javili su slovenski mediji.

Direktor tvrtke Arkas Uroš Marter izjavio je da je grčka kompanija ponudila model preuzimanja pri kojemu bi slovenski dioničari zadržali 25 posto dionica Ljubljanske burze, što je moguće ako taj model potvrdi državna regulatorna agencija i ako se s njime slože sadašnji dioničari. Za kupnju Ljubljanske burze zainteresirana su još tri potencijalna kupca, ali Arkos ne otkriva koji su to. O prodaji dionica Ljubljanske burze počelo se nagađati prije godinu dana, a do sada su se kao potencijalni kupci pominjali švedska skupina OMX, skupina Euronex, te varšavska, bečka i atenska burza.