Nema odgovarajuće strategije
0

Hasić: Nismo spremni za ulazak Hrvatske u EU

SRNA
Duljko Hasić
Duljko Hasić
BiH nije ni u kojem pogledu spremna za ulazak Hrvatske u EU, jer mora udovoljiti zakonskim propisima EU i standardima u oblasti kontrole kvaliteta, kao i ostalim propisima koje zahtijeva Unija, izjavio je danas ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Duljko Hasić.

Prema njegovim riječima, BiH je potpuno nepripremljena za primjenu standarda, preuzimanje evropske legislative i primjenu kontrole kvaliteta.

"I dalje su problematični granični prelazi za proizvode biljnog i animalnog porijekla - Stara Gradiška i Doljani jer su malog kapaciteta za izvoz ovih proizvoda", rekao je Hasić novinarima i naveo da je izvoz sa Hrvatskom opao u prva dva mjeseca ove godine (u januaru za 21 posto, a u februaru za 27 posto) i to prvenstveno proizvoda biljnog i animalnog porijekla.

Prema informacijama VTK, BiH za ove namjene mora izdvojiti približno 80 miliona KM, ali zbog neusvajanja budžeta za 2012. godinu ta sredstva neće biti moguće izdvojiti i tako ispoštovati zahtjeve EU za proizvode koje BiH izvozi. 

"Vlast u BiH nema odgovarajuću strategiju kada je riječ o integracionim procesima shodno potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a pogotovo ulasku Hrvatske u EU. Zbog toga je neophodno angažovati sve raspoložive kapacitete, posebno stručne ljude koji će napraviti pripreme kako bi imali što manje posljedica ulaskom Hrvatske u EU", pojasnio je Hasić.

On je naveo da je Privredna komora Hrvatske uputila prijedlog hrvatskoj Vladi da se založi kod Evropske komisije kako bi i dalje ostao trgovinski režim koji je važio i do sada.

"Ukoliko Hrvatska bude prešla na novi trgovinski režim, bez uvažavanja Cefta sporazuma, izgubila bi 220 miliona dolara. Ako bi se desilo da Hrvatska izlobira kod Evropske komisije da se i dalje zadrži trgovinski sporazum u okviru Cefta sporazuma, što podrazumijeva potpunu liberalizaciju trgovine, onda bi BiH imala ogromne posljedice i sa aspekta uvoza i izvoza", rekao je Hasić. 
  On je poručio da su privrednici u BiH za razgovore i za traženje kompromisnog rješenja koje će biti povoljno za obje strane.

"Ukoliko bi se desilo da Evropska komisija prihvati zahtjev Hrvatske, onda bi  privreda BiH izgubila potpunu konkurentnost pogotovu proizvoda na domaćem tržištu, jer bi u tom slučaju hrvatska strana imala odgovarajuće državne subvencije i koristila bi obilato sredstva IPA fondova. U tom slučaju, konkurentska sposobnost  proizvoda iz BiH bi potpuno opala i bila bi ugrožena", upozorio je ovaj ekonomski analitičar. 

VTK BiH je pozvala Vijeće ministara i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u okviru novog trgovinskog aranžmana koji će važiti od iduće godine, maksimalno zaštiti interese privrednika BiH.