Ogroman potencijal
0

Halal turisti iz svijeta vide BiH kao halal destinaciju

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Halal turizam je novi oblik turističke ponude koja je već prisutna u svijetu i obično se ne razlikuje mnogo od onoga što mi poznajemo kao turizam. U najkraćem, podrazumijeva da turistima muslimanima budu zadovoljena dva osnovna aspekta, kao što su omogućavanje uvjeta za obavljanje vjerskih obreda i omogućavanje halal hrane.

To je rekao danas u Sarajevu direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić na okruglom stolu "Halal turizam u BiH", koji je ova agencija organizirala uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Vanjskotrgovinske komore BiH da bi predstavila koncept halal turizma u BiH.

Halal turizam je u svijetu još u nekoj začetnoj fazi razvoja i taj koncept je star oko četiri godine. Prema podacima temeljenim na statistikama Svjetske turističke organizacije, halal turizam je u 2010. godini u ukupnoj turističkoj ponudi imao učešće od devet posto, a njegova vrijednost iznosila je oko 90 milijardi američkih dolara.

Sakić je naglasio da se na razvoju halal turizma u BiH zvanično počelo raditi danas, jer je ovo bio prvi put da je promoviran ovakav vid turizma u našoj zemlji.

"Želimo da razjasnimo dileme o tome šta je to halal turizam. Ne radi se o nečemu što je nemoguće ispuniti, a potencijal u BiH za ovakvu turističku ponudu je ogroman. To je potvrđeno prošle godine i u Halal žurnalu, jer je BiH među 10 top halal destinacija u svijetu svrstana na četvrto mjesto. Možda mi ne vidimo halal turizam u BiH, ali halal turisti iz svijeta vide BiH kao halal destinaciju. Znači, potražnje za halal turizmom u BiH ima, ali iz BiH još nema takve ponude", kazao je Sakić.

Istaknuo je da halal turizam ne negira nijedan vid turističke ponude. Po njegovim riječima jedan hotel koji ima casino, a kocka je strogo zabranjena u islamu, može imati halal ponudu zato što halal hrana nema nikakve veze s tom kockom.

"Onaj ko će upražnjavati neke stvari koje nisu u skladu s halalom, može upražnjavati bilo gdje. Upiti koji su dosad dolazili do Agencije o razvijanju halal turizma u BiH dolaze iz svih krajeva BiH, a već su stizali i iz Banje Luke", dodao je Sakić.

Skupu su prisustvovali predstavnici najznačajnijih bh. institucija u oblasti turizma i ugostiteljstva te predstavnici putničkih agencija i još nekih organizacija.

Specijalni gost bio je Fazal Baherdeen iz Singapura, predstavnik vodeće svjetske institucije za rejting "Halal Friendly Travel" ugostiteljskih objekata u svijetu, koji je također ocijenio da BiH ima značajan kapacitet i destinacije kada je riječ o halal turizmu.