biznis
0

Halal proizvodi iz BiH na tržištu UAE-a

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata je jedno od najatraktivnijih tržišta u svijetu. BiH je jedna od rijetkih država koja nema potpisan vanjskotrgovinski sporazum sa ovom zemljom. Međutim, halal certificirani proizvodi iz BiH će se, uzimajući u obzir otežavajuće okolnosti, ipak naći na tržištu UAE-a, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Zasluga za to pripada Agenciji za certificiranje halal kvalitete i Uredu za veterinastvo BiH koji su prošle godine pokrenuli postupak registracije kod General Secretariat of Municipality Ujedinjenih Arapskih Emirata. Punu podršku nastojanjima Agencije i Ureda za veterinarstvo pružila je Ambasada BiH u Abu Dhabiju.

S obzirom na stroge propise koji se trebaju ispuniti kako bi proizvod mogao ući u naveden uzemlju, cilj je bio omogućiti lakši izvoz proizvoda sa oznakom "halal" na ovo tržište bez dodatnih provjera pojedinačnih pošiljki roba. Ministarstvo okoline i vode Ujedinjenih Arapskih Emirata odborilo je zahtjev Agencije za certificiranje halal kvalitete za nadzor i izdavanje halal certifikata za proizvode koji su namjenjeni tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Također, definirana je i neophodna veterinarska dokumentacija koja se izdaje za proizvode animalnog porijekla.