biznis
63

Hadžić: Do kraja godine funkcionalno više od 100 kilometara autoputa

SRNA
Damir Hadžić (Foto: Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Klix.ba)
Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić rekao je da će BiH do kraja godine imati više od 100 kilometara autoputa na Koridoru 5C u punoj funkciji, kao i da BiH u potpunosti preuzima kontrolu svog vazdušnog prostora.

"Postignuti rezultati iz naših aktivnosti jasno su vidljivi", rekao je Hadžić na sastanku sa predstavnicima Sekretarijata regionalne transportne organizacije (SEETO).

Govoreći o značaju saradnje zemalja zapadnog Balkana, integracija u EU i Transevropskih saobraćajnih mreža (TEN-T mreža), Hadžić je istakao da je ključni izazov na međunarodnom planu održiv i konkurentan transport, saopšteno je danas iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

"Došli smo do napretka u pogledu transevropskih transportnih mreža, drumskog i vazdušnog saobraćaja, kao i u sektorima željezničkog i saobraćaja unutrašnjim plovnim putevima. Stalni zadatak je postizanje standarda infrastrukture i transporta jednakih onima u zemljama EU", poručio je Hadžić.

Prema njegovim riječima, cilj sektora transporta jeste obavezan napredak na putu pridruženja BiH Evropskoj uniji.

Hadžić je podsjetio da države zapadnog Balkana od 2006. godine, zajedno sa državama članicama EU i drugim evropskim državama, učestvuju u Sporazumu o zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru.

"Saradnja se provodi i putem Dunavske strategije, a pregovara se i o osnivanju transportne zajednice zemalja EU sa zemljama zapadnog Balkana, čime bi se uspostavilo jedinstveno tržište za drumski, željeznički, unutrašnji plovni i pomorski transport, kao i infrastrukturu. Tu su i NATO integracije, sa svojim izazovima za oblast transporta", istakao je Hadžić.

On je, osim učešća BiH u SEETO-u, istakao saradnju sa Međunarodnim transportnim forumom /ITF/, te međunarodnim organizacijama OTIF i TER za željeznički i IMO za vodni saobraćaj.