biznis
0

Hadžić: Do 2018. autoput i između Doboja i Zenice

Anadolija
Damir Hadžić (Foto: Anadolija)
Damir Hadžić (Foto: Anadolija)
Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić, izjavio je u petak u Sarajevu kako BiH ima više od 100 kilometara izgrađenog autoputa, ali i da do 2018. godine, uz ostale projekte, treba da bude izgrađeno oko 100 kilometara autoputa između Doboja i Zenice.

Hadžić je održao sastanak sa ministrom saobraćaja i veza RS-a Nedeljkom Čubrilovićem i ministrom saobraćaja i komunikacija FBiH Enverom Bijedićem.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Hadžić je kazao da je današnjim sastankom napravljen rezime u oblasti komunikacija i transporta u BiH, kada su u pitanju tri ministarstva i potvrđena opredjeljenost da će u 2013. i 2014. godini postojati puna koordinacija između državnog i entitetskih ministarstava.

"Danas smo govorili o temi koja je interesantna za javnost BiH, a to je ubrzana gradnja Koridora 5C. Imamo praktično više od 100 kilometara izgrađenog autoputa na koridoru 5C. Na sastanku smo donijeli zaključak da spojimo jug Sarajeva i jug Zenice, završimo sve započete aktivnosti na graničnom prelazu Bijača između BiH i Hrvatske, da za dionicu koja prelazi kroz RS, nekih 46 kilometara, Javno preduzeće autoceste Federacije na neki način preuzme praksu kroz koju su prošle vlasti u RS-u i da izgradimo oko stotinu kilometara autoputa od Doboja do Zenice. Naš rok je, po procjenama, 2018. godina ako se stvari budu odvijale po planu. Planiramo zaposliti što veći broj naših građevinara", izjavio je on.

Preuzimanje kontrole zračnog prostora

Hadžić je ukazao na kapitalni projekat, koji se ogleda u preuzimanju kontrole zračnog prostora iznad BiH.

"Sve pripreme u 2012. godini su završene. Sa utvrđenim planom tranzicije, praktično negdje sa polovinom godine entitetske direkcije prelaze u državnu direkciju, a do kraja 2013. godine BiH bi po prvi put trebala preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Imat ćemo suverenitet nad zračnim prostorom iznad BiH", kazao je Hadžić.

Ministar je naglasio da je to jedna od najvažnijih aktivnosti koje se provode na nivou ministarstva.

Ministrar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović istakao je uspješnu međuentitetsku saradnju.

On je istakao da za dionicu Koridora 5C koji prolazi kroz RS postoje dvije ozbiljne ponude koje su u razmatranju.

Zbog velike važnosti mosta na Savi, Čubrilović je kazao da je tu također sve spremno za potpisivanje ugovora sa izvođačem radova. On je kazao da ne postoji razlog da se ti radovi ne privedu kraju.

Ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Enver Bijedić je govorio o Željeznicama FBiH i o projektima koji slijede.

On je kazao da je najveći problem rekonstrukcija željezničke infrastrukture na potezu Bradina-Sarajevo i rješavanje signalizacije u RS-u na infrastrukturnim objektima.

"Za taj dio smo napisali tender prije 18 mjeseci i danas smo vrlo blizu toga da odredimo koja će kompanija biti konsultant na tom projektu. Rekonstrukcija košta 44 miliona eura, a mi imamo već 34 miliona eura i još nam je malo ostalo. Ali prvo nam treba konsultant. A za signalizaciju u RS-u nam treba oko 20 miliona eura. Današnjim sastankom smo vrlo blizu da nađemo rješenje", kazao je on.

On je istakao da je Željeznička javna korporacija BiH jedna od rijetkih državnih firmi koja radi veoma uspješno koja se finansira iz budžeta Federalne vlade i vlade RS u omjeru 60-40 posto.

"Do sada je u upravnom odboru te firme sjedilo 12 ljudi, a firma ima 14 uposlenih. Mi smo zajedničkim djelovanjem dogovorili da ćemo imati tri člana upravnog odbora, i to da će dva dati FBiH, a jedan RS", objasnio je on.

On se dotakao i teme povećanja akciza na visokotarifne proizvode čime bi se u mnogome pomoglo "održavanju željezničke i putne infrastrukture."

"Naše pruge nose osam posto ukupne BiH privrede i iznose nekoliko milijardi eura. Za održavanje takve skupe infrastrukture, moraju se povećati sredstva. Kako doći do njih? Izlaz je da pokušamo preko povećanja akcize na visokotarifne proizvode. Imamo instrukcije od MMF-a da se na određenu vrstu visokotarifne robe može povećati akciza, dok na drugoj ne može, jer bi povuklo neke lančane reakcije. Tako da, što je bilo govora o povećanju cijene nafte za deset feninga, ipak neće važiti, u skladu sa instrukcijama MMF-a. Povećat će se cijene duhana i duhanskih proizvoda. Vjerujem da ćemo na taj način doći do željenih sredstava", kazao je on.