Slični problemi
0

Guverneri centralnih banaka BiH, Srbije i Crne Gore razmjenjivali iskustva

FENA
U okviru saradnje centralnih banaka regiona, u posjeti Centralnoj banci BiH danas su boravili guverneri Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

"U fokusu sve tri institucije je monetarna stabilnost, borba protiv inflacije i zdrav bankarski sektor", izjavio je novinarima nakon sastanka guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Guverneri su prvi dio sastanka iskoristili da razmijene makroekonomske pokazatelje za sve tri zemlje i konstatovano je da u regionu postoje slični ili isti problemi.

"Najveći problem za BiH je nezaposlenost, najveća u regionu 27,2 posto, za Crnu Goru je 12,1, a za Srbiju je nekih 20 posto", kazao je Kozarić.

Što se tiče javnog duga, po njegovim riječima, BiH je tu u nešto u povoljnijem položaju i to je 25,4 posto GDP-a, dok je taj postotak za Srbiju 34, a za Crnu Goru 39,5.

Bilo je govora o bankarskom sektoru, nekvalitetnim kreditima, kao i o inflatornim pritiscima i zajednička je ocjena da cijene hrane i nafte vrše pritisak na nivo inflacije u sve tri zemlje.

Guverneri su razgovarali i o bankarskom sektoru i konstatovali da je u ovoj godini primjetan blagi kreditni rast u cijelom regionu što ohrabruje posebno imajući u vidu da to ide prema realnom sektoru, a naravno i prema sektoru stanovništva.

Također, bilo je govora o trgovinskoj razmjeni između ovih zemalja. Poznato je da BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Srbijom ima značajan deficit, a uglavnom najveće grupe proizvoda su hrana, žive životinje i dr. Što se tiče Crne Gore, BiH ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni i on je uglavnom proizvod izvoza električne energije u Crnu Goru.

Guverneri Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić kazali su da su problemi s kojima se suočavaju centralne banke i finansijski sistemi pojedinih zemalja u regionu zapravo širi od njihovih granica i mogu bitno uticati na okolnosti u drugim susjednim zemljama.

"Problemi su slični i imaju uzročno-posljedične veze o kojima moramo voditi računa. Interes svake institucije koja se bavi centralnim bankarstvom je sličan i svodi se, kako na makroekonomsku stabilnost, tako i na stabilnost finansijskog sistema, kako bi se ekonomska aktivnost u tim zemljama mogla razvijati", istakao je Šoškić.

"Centralne banke, iako s nejednakim monetarnim sistemima i monetarnim instrumentima, imaju veliki segment zajedničkih ciljeva i interesovanja. Svima nam je cilj uspostavljanje i jačanje monetarne finansijske stabilnosti i na tom fonu su i sve naše aktivnosti", istakao je Žugić.

Guverneri su naglasili da sastanci i aktivnosti ovog tipa mogu da doprinesu u budućnosti ne samo jačoj institucionalnoj saradnji već i ukupnoj stabilizaciji makrofinansijskih uvjeta u regionu jugoistočne Evrope.

"Dogovorili smo se da se ovakvi sastanci održavaju dva puta godišnje i da uvijek imaju tematski dio, a Crna Gora će biti domaćin narednog sastanka", kazao je Kozarić.