Centralna banka BiH
0

Guverner pozvao EBRD da nastavi aktivnosti u BiH

FENA
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić i viceguverner Ljubiša Vladušić razgovarali su danas u Sarajevu s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koju je predvodio novoizabrani predsjednik EBRD-a Thomas Mirrow, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

U razgovoru, guverner Kozarić je pozvao EBRD da nastavi investirati u BiH, istakavši da prilike za to postoje u privatnom sektoru, odnosno malim i srednjim preduzećima, malim proizvođačima hrane, infrastrukturi, elektroenergetskim potencijalima te mikrokreditnim organizacijama.

Također je ukazao na potrebu nastavka procesa privatizacije, posebno kada su u pitanju kompanije u kojima država ima manje od 50 posto upravljačkih prava te sektor osiguranja za koji se smatra da je sljedeća oblast finansijskog sektora u kojoj treba izvršiti privatizaciju.

U BiH ima prostora za investicije i dodatna zaduženja, jer BiH spada u kategoriju umjereno zaduženih zemalja čija vanjska zaduženost iznosi oko četiri milijarde KM, kazao je guverner.

CBBiH smatra da EBRD ima dobru politiku investiranja i podržava nastavak njenih aktivnosti u BiH.

Činjenica da je BiH među prvim koje je delegacija ove banke posjetila znak je da je zemlja prepoznata kao pogodna za investiranje, ali i da istovremeno treba nastaviti raditi na poboljšanju uvjeta za nove investicije.

Delegacija EBRD-a boravi u BiH da bi se upoznala o napretku procesa tranzicije u zemlji te procijenila uticaj aktivnosti Banke na taj proces.

EBRD je u BiH prisutan od 1996. i jedan je od najvećih investitora, sa 69 realizovanih projekata, vrijednih više od 762 miliona eura.