biznis
0

Guverner Izraelske centralne banke želi na čelo MMF-a

FENA
Stanley Fischer
Stanley Fischer
Guverner izraelske centralne banke Stanley Fischer objavio je da će se natjecati za mjesto izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, upućujući izazov do sada poznatim kandidatima - francuskoj ministrici finansija Christine Lagarde i guverneru centralne banke Meksika Agustínu Carstensu.

Fischer, bivši zamjenik izvršnog direktora MMF-a i potpredsjednik banke Citigroup, već je ranije razmatrao mogućnost da se takmiči, ali njegova je odluka došla kao iznenađenje, piše u subotu Financial Times u online izdanju. Postupak podnošenja kandidatura MMF je zaključio u petak u ponoć.

Reuters ocjenjuje da bi 67-godišnji Fischer bio ozbiljan suparnik Lagarde, no MMF bi morao promijeniti pravilo da se nikoga ne može imenovati na tu dužnost nakon 65, i da niko ne treba biti na toj dužnosti nakon 70. godine života.

'Pojavila se izvanredna i neplanirana prilika, možda jedna koja se nikada neće ponoviti, da se takmičim za šefa MMF-a, pa sam nakon puno razmatranja odlučio krenuti tim putem, iako je to složen proces i uprkos mogućim preprekama', rekao je Fischer u saopćenju u subotu.

MMF je otvorio postupak imenovanja novog izvršnog direktora nakon što je dosadašnji, Dominique Strauss-Kahn, uhapšen u New Yorku prošlog mjeseca zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Financial Times predviđa da će Fischer započeti s kampanjom za podršku svojoj kandidaturi, ističući da izraziti favorit ostaje Lagarde zahvaljujući podršci evropskih zemalja koje imaju gotovo trećinu glasova u izvršnom odboru MMF-a.

Fischer, rođen u današnjoj Zambiji, bio je akademski ekonomista i postao je državljanin SAD-a prije nego što je imenovan prvim zamjenikom direktora MMF-a 1994. Na tom je položaju ostao do 2001. Godine 2005. uzeo je izraelsko državljanstvo kako bi postao guverner Banke Izraela. Fischer je vodio MMF kroz neke od njegovih najaktivnijih, ali i proturječnih programa kreditnih spašavanja, uključujući niz sanacija tokom azijske i ruske finansijske krize 1997/1998.

Eswar Prasad, bivši visoki dužnosnik MMF-a, a danas profesor na američkom univerzitetu Cornell, kazao je za Financial Times da je Fischer cijenjen kao tehnokrata, ali je teško vidjeti otkuda bi on dobio glasove, jer bi se u njemu vidjelo u biti američkog kandidata. Također je istakao da među tzv. "azijskim tigrovima" nema simpatija za Fischera, zbog njegovih poteza u azijskoj finansijskoj krizi.

Reuters napominje kako Fischer teško može računati i na glasove arapskih zemalja.

Uprkos naklonosti Fischeru, SAD će svoje diplomatske napore vjerovatno usmjeriti da osigura imenovanje još jednog Amerikanca za drugog čovjeka MMF-u, jer mandat sadašnjem zamjeniku izvršnog direktora Johnu Lipskyju, ističe u augustu, kazao je prof. Prasad.

Po tradiciji koja seže od osnivačke konferencije MMF-a u Bretton Woodsu 1944., Evropa daje izvršnog direktora MMF-a, a SAD predsjednika Svjetske banke i zamjenika izvršnog direktora MMF-a.

Tržišta u nastajanju kritikuju tu tradiciju, ali se još nisu učinkovito ujedinila iza jednog kandidata kako bi uputili izazov evropskoj dominaciji u MMF-u.