biznis
0

Gubitak banjalučke Mljekare veći za 7 miliona km od ukupnog kapitala

FENA
Banjalučka “Mljekara”, nekada uspješno preduzeće, na kraju prošle godine imala je samo jednog zaposlenog radnika i gubitak iznad visine kapitala u iznosu od čak 7. 236.492 KM.

Proizvodnja u "Mljekari" ugašena je prije nekoliko godina izmještanjem pogona u Laktaše, ali je i to preduzeće na kraju zatvoreno.

I dalje se čeka na odluku da li će preduzeće proraditi ili ne, ali finansijski izvještaji su više nego loši.

“Mljekara” nema prihoda od osnovnih djelatnosti, a ima nedovoljna tekuća sredstva od svega 146.052 KM za pokriće tekućih obaveza u iznosu od 19.865.128 maraka.

Preduzeće je lani poslovalo s netogubitkom u iznosu od 1.261.202 maraka.

U revizorskom izvještaju o stanju u “Mljekari” u 2011.godini se navodi da je preduzeće odgodilo početak rada novog proizvodnog pogona u očekivanju ishoda restrukuriranja vlasničkih odnosa unutar grupe u okviru koje posluje.

Još 2.februara “ Friesland Campina” iz Holandije je formalno najavila namjeru da kupi “Imlek Grupu”, čije je “Mljekara” zavisno preduzeće.

Uprava zato nema namjeru donijeti odluku vezano za početak rada, kao i početak novih proizvodnih pogona ili drugih ključnih odluka sve dok se ne okončaju pregovori o tom eventualnom preuzimanju.

Do tada je i “Mljekara” na čekanju.