biznis
0

Gubici SAS-a najveći u 16 godina

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropska aviogrupacija SAS, vlasnik skandinavskih aviokompanija, odlučila je da prodaje dionice po 88 posto manjoj cijeni od tržišne, nakon što je zabilježen najveći gubitak u posljednjih 16 godina, dok analitičari upozoravaju da je globalni avionski prijevoz već u kolapsu, javljaju svjetske novinske agencije.

SAS će prodavati dionice za 2,63 kruna po komadu dok se ne osigura oko šest milijardi kruna (700 miliona dolara), najavila je danas kompanija u Stokholmu.

Dionice SAS-a jučer su na tržištu vrijedile 11 kruna (jedan dolar=8,771 švedskih kruna).

Dioničarima SAS-a bit će ponuđeno 14 dionica za svaku dionicu koju posjeduju, u periodu od 23. marta do 6. aprila, u transakciji koja će se obaviti preko banke "JM Morgan Čejs", kao i banaka Švedske, Danske i Norvešske, zemalja koje su najveći dioničari SAS-a.

SAS namjerava da ukine oko 9.000 radnih mesta, da smanji broj linija i da proda pojedina odjeljenja kako bi se fokusirao na region sjeverne Evrope, nakon što je prošle godine zabilježen gubitak od 6,2 milijarde kruna.

Nordijska kompanija namjerava da povuče 14 aviona iz upotrebe i da smanji kapacitete do 20 procenata, u okviru procesa reorganizacije.

Udruženje međunarodnih avioprijevoznika (IATA) predviđa da će globalna recesija smanjiti broj putnika u avionima za tri posto u 2009. godini, kada će ukupan gubitak aviokompanija premašiti 2,5 milijardi dolara, u odnosu na lanjski manjak od oko osam milijardi dolara zbog nezapamćeno visoke cijene goriva.