Prvih šest mjeseci 2009.
0

Gubici aviokompanija šest milijardi dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Gubici aviokompanija u svijetu premašili su šest milijardi dolara u prvoj polovini ove godine, objavilo je Međunarodno udruženje avioprijevoznika (IATA), prenose novinske agencije.

Kako je navela IATA, koja okuplja 230 aviokompanija, gubici su zabilježeni iako novi podaci pokazuju znake oporavka od krize u putničkom i teretnom aviosaobraćaju.

Prema uzorku od 50 aviokompanija, gubici avioprijevoznika u drugom tromjesečju ove godine bili su oko dvije milijarde dolara i upola su manji nego u prva tri mjeseca 2009, kada su iznosili četiri milijarde dolara.

IATA je navela da se popunjenost aviona na svjetskom tržištu stabilizirala u julu, prvi put poslije 12 mjeseci, ali je ocijenila da je neophodno da aviokompanije nastave sa smanjenjem broja sjedišta i aviona.

Kapaciteti za teretni aviosaobraćaj također premašuju tražnju, navela je IATA, i to pored smanjenja kapaciteta za 8,1 posto u julu.

Kako se navodi, povećanje flota aviokompanija je nastavljeno zbog nabavki ugovorenih prije krize, tako da je broj aviona povećan za 487, odnosno za dva posto ukupne svjetske flote.

"Zamjena i povećanje flote dovelo je do značajnih ušteda u potrošnji goriva", kazali su u IATA-i.