biznis
0

Grupa udruga "energija" traži izradu energetske strategije

FENA
Grupa udruga "Energija" izrazila je zabrinutost zbog stanja energetskog sektora u Federacji BiH te zatražila od federalne Vlade da se što prije donese odluka o izradi energetske strategije FBiH.

Iz te grupe traže da se odabiru strateški partneri, a da se izgradnji energetskih postrojenja ne pristupa prije nego što se izradi ta strategija te da predstavnici vlasti shvate značaj konsultacija s civilnim sektorom i građanima FBiH u procesu donošenja strateških dokumenata,

Energetska strategija ne bi se trebala temeljiti samo na iskorištavanju fosilnih goriva i u nju bi se trebalo uključiti efikasno korištenje energije i dobivanje energije iz obnovljivih izvora energije, stoji u priopćenju.

Iz te grupe podsjećaju premijera FBiH Nežada Brankovića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heću da su energetski resursi javno dobro čiji su vlasnici građani koji imaju pravo da budu točno i pravovremeno informirani.

"Građani imaju pravo, ali i obvezu tražiti održivo upravljanje ovim resursima, a za upravljanje tim resursima neophodan je strateški plan u čiju izradu trebaju biti uključeni. Ne slažemo se s idejom da se prije uključenja javnosti donesu odluke o izgradnji novih energetskih postrojenja, potpišu ugovori sa strateškim partnerima, a da se javnost planira uključiti tek u procesu dobivanja okolišne dozvole", stoji u današnjem priopćenju Grupe udruženja "Energija".

Iz te grupe ističu da nisu protiv izgradnje novih energetskih postrojenja, ali se zalažu za razvoj koji će biti u skladu s potrebama države BiH, vodeći računa o racionalnom korištenju prirodnih resursa i zaštiti okoliša.

"Nudimo vlastima suradnju, jer smatramo da samo koordiniranim zajedničkim aktivnostima možemo osigurati održivo upravljanje energetskim resursima", stoji u priopćenju Grupe udruga "Energija".