Željeznice FBiH
0

Grupa pregovarača prijeti Upravi: Nećemo vam dati mira dok ne odete

FENA
Uprava Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH) predložila je jučer kasno poslijepodne predstavnicima Sindikata mašinovođa, Samostalnog sindikata izvršnog osoblja željezničke infrastrukture i Samostalnog sindikata željezničkih radnika sporazum u kojem Uprava pristaje na sve njihove uslove, a sve zbog što hitnijeg uspostavljanja redovnog željezničkog saobraćaja u FBiH, koji su obustavile mašinovođe 11. decembra.

Iz Službe za informisanje ŽFBiH danas je saopćeno da je tim sporazumom definisano da se Odluka o privremenom uspostavljanju jednoposjeda za putničke vozove na relaciji Sarajevo - Zenica - Doboj, i obratno, stavi van snage do daljnjeg, a Uprava će donijeti odluku o imenovanju komisije koju će činiti predstavnici mašinovoda, eksperti Društva i predstavnici Unutrašnje kontrole radi definisanja opravdanosti uvođenja jednoposjeda na prugama u FBiH.

Također, Uprava se obavezala da neće sankcionisati ponašanje mašinovoda zbog obustave rada (suspenzije i otkazi) u proteklih šest dana do momenta zaključivanja sporazuma.

Uprava se obavezala da će, u skladu sa zakonom i općim aktima, pitanje prava na uvećanu osnovnu plaću po osnovu uslova rada riješiti odredbama novog Pravilnika o radu i da će pokrenuti zakonsku proceduru za ostvarivanje prava na beneficirani radni staž u skladu sa zakonom i uputstvom PIO -MIO.

Od mašinovođa se tražilo da se obavežu da sve eventualne probleme i odnose s Upravom Društva rješavaju mirnim putem, u duhu uzajamnog razumijevanja, uvažavanja i tolerancije.

S obzirom na to da je Uprava ovim sporazumom maksimalno izašla ususret svim zahtjevima mašinovoda, čak i onim neprincipijelnim, očekivalo se da će sporazum biti potpisan.

"Međutim, u posljednjem trenutku predsjednik Sindikata mašinovođa Vernes Buljugija zatražio je od Uprave da odustane od tužbe za naknadu štete od ovog Sindikata u iznosu 71.083.59 KM zbog štrajka od 30. jula do 1. augusta 2009. godine kojeg je Općinski sud u Sarajevu 31. jula 2009. godine proglasio nelegalnim i zakonski neutemeljenim.

Kako je Uprava odbila ovaj zahtjev, grupa pregovarača koja je bila sa Buljugijom napustila je sastanak uz prijetnje da neće dozvoliti da ijedna lokomotiva bude pokrenuta", stoji u saopćenju.

Također, kako se dodaje, zaprijetili su Upravi da im neće dati mira dok ih ne smijene.

Kako se s ovakvim stavovima ne slaže većina njihovih kolega u ŽFBiH, željezničari iz poslovno-prometnih područja Mostara, Tuzle, Zenice i Bihaća najavili su danas svoj dolazak u Sarajevo gdje će zahtijevati da se pokrenu vozovi, a rušilački elementi sankcionišu.

Uprava ŽFBiH je apelirala na sve zaposlenike da mirnim putem riješe nastale probleme i izbjegnu svaku vrstu sukoba, saopćila je Služba za informisanje ŽFBiH.