biznis
10

Grupa Izraelaca i Amerikanaca tuži Facebook jer je "pomagao palestinskim militantima"

SRNA
Grupa Izraelaca i Amerikanaca tuži Facebook i traži milijardu dolara zbog, navodnog, pomaganja Facebooka palestinskim militantima u ubistvima njihovih najmilijih.

Rodbina ubijenih u Tel Avivu, Jerusalemu i na Zapadnoj obali, od kojih je četvoro imalo dvojno izraelsko-američko državljanstvo, a jedan je bio Amerikanac u posjeti Izraelu, optužuje Facebook da je "pomagao militantima Hamasa u izvršavanju njihove operacije".

U tužbi koja je podnesena u New Yorku piše kako je "Facebook svjesno pružao materijalnu podršku Hamasu, pomažući toj terorističkoj grupi da međusobno komunicira, prikuplja članove, planira i izvodi napade, te zastrašuje neprijatelje".

Tužena društvena mreža nije direktno odgovorila na ovu tužbu, ali je objavila da stoji iza svojih mjera za sprečavanje uvredljivog sadržaja.

Predstavnik firme u Izraelu rekao je da želi da se ljudi "osjećaju bezbjednim" kada koriste Facebook.

Ova tužba dolazi nakon što je izraelski ministar bezbjednosti osudio Facebook jer "odbija da pomogne u sprečavanju potencijalnih palestinskih napada".

Portparol Hamasa u Gazi Sami Abu Zuhri proglasio je tužbu "izraelskim pokušajem da se ucjenjuje Facebook i optužio Izrael da tu društvenu mrežu pokušava da pretvori u "špijunski alat" protiv Palestinaca.

On navodi da su prethodno neki izraelski političari i vojnici na Facebooku pisali da su "ponosni zbog ubijanja Palestinaca".