biznis
0

Grizelj dobitnik Međunarodne nagrade LAZIO između Evrope i Mediterana

FENA
Poznati bh. privrednik Tomislav Grizelj dobitnik je Međunarodne nagrade LAZIO - između Evrope i Mediterana za 2006. iz područja ekonomije.

Ta nagrada, kako je saopćeno iz Agencije za promociju stranih investicija u BiH, dodjeljuje se za vrhunske pojedinačne domete u područjima nauke, kulture i umjetnosti, ekonomije, društvene i kulturalne historije, audiovizualnih medija, socijalne djelatnosti, te naročitog zalaganja za mir i međunarodnu suradnju.

U prisustvu predstavnika državnih institucija, političkog i društvenog života, te diplomatskih predstavnika 23 mediteranske zemlje, objedinjenih u političkom u kulturalnom projektu „Lazio – između Evrope i Mediterana“, nagrada iz područja ekonomije na prigodnoj svečanosti krajem prošlog mjeseca dodijeljena je Tomislavu Grizelju, privredniku iz Sarajeva.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH predložilo je kandidate za nagradu u šest kategorija od ukupno osam. Jedini dobitnik iz BiH jest Grizelj.

Između ostalih nagrađenih, a bilo je 169 kandidata, nagrada za doprinos miru i međunarodnoj suradnji dodijeljena je francuskom liječniku i političaru Bernardu Kouchneru, dok je nagradu za dijalog predsjednika pokrajine Lazio, Piera Marrazza, primio znameniti marokanski pisac i publicist Tahar Ben Jelloun.

Tomislav Grizelj je poznat po svome doprinosu u sektoru privrede i zbog svoje saradnje s mnogobrojnim međunarodnim organizacijama, kao što su ILO (Međunarodna organizacija rada), WTO (Svjetska trgovinska organizacija), Svjetska banka i USAID (Agencija SAD-a za međunarodni razvoj).

Njegov doprinos promoviranju BiH u svijetu je bio i još je veoma značajan, prije svega o temi porezne, monetarne i socijalne legislative, navode iz FIPA-e.