Ugašeno 300 firmi za godinu dana
0

Grebo: Veliki broj fabrika ne radi, ali radi fabrika za proizvodnju političkih kriza

FENA
Kemal Grebo (Foto: Oslobođenje)
Kemal Grebo (Foto: Oslobođenje)
U Kantonu Sarajevo je za godinu dana ugašeno 300 kompanija, neke fabrike rade smanjenim kapacitetom, dok fabrika za proizvodnju političkih kriza radi punim kapacitetom, izjavio je danas na pres-konferenciji predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo.

Govoreći o privrednim kretanjima u prvih devet mjeseci ove godine, Grebo je ocjenio da je teško stanje u privredi u velikoj mjeri posljedica političke nestabilnosti u zemlji i izazivanja kriza u kontinuitetu na čije rješavanje vlasti troše puno vremena i zbog čega privreda trpi kolateralnu štetu.

Ovaj period karakteriše nastavak loših uvjeta privređivanja koji su prisutni na cijelom prostoru BiH, a koji se manifestuje kroz visoka fiskalna i parafiskalna opterećenja, otežano osiguravanje obrtnih sredstava, zbog neadekvatne kreditne politike, zatim stalni rast nelikvidnosti te pad dotoka stranih i domaćih investicija.

Grebo je kazao da industrijska proizvodnja, koja predstavlja jedan od osnovnih indikatora privrednog razvoja, pokazuje konstantan pad u ovoj godini i da se može konstatovati da je došlo do daljeg produbljivanja krize.

„Kao posljedica stanja u industrijskoj proizvodnji i vanjska trgovina bilježi negativne rezultate, pa je tako došlo do povećanja uvoza i smanjenja izvoza u odnosu na prošlu godinu, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom smanjena je za 2,7 posto“, kazao je Grebo.

Sve to se, kako je dodao, odrazilo se na tržište rada u negativnom kontekstu. Podaci pokazuju da je broj zaposlenih osoba u septembru ove godine manji za 4.384 u odnosu na septembar 2011. godine, dok je u odnosu na septembar 2008. godine broj zaposlenih manji za 11.894 osobe, odnosno da je zaposlenost u zadnje četiri godine opadala po prosječnoj stopi od 2,2 posto.

Sa druge strane raste broj nezaposlenih, pa je tako u zadnje četiri godine broj nezaposlenih osoba rastao po prosječnoj stopi od 3,9 posto.

Ipak, u prvih devet mjeseci ove godine, kako je kazao Grebo, u nekim djelatnostima zabilježena su i pozitivna kretanja, kao što su: šumarstvo, trgovina na malo, ugostiteljstvo i turizam.

Stav PKKS-a je da bi izvršne i zakonodavne vlasti trebale hitno djelovati na konsolidovanje stanja u privredi, u smislu zaustavljanje nepovoljnih kretanja i stabilizacije stanja u privredi.

U tom smislu, napominju, potrebno je pokrenuti neophodne političke i ekonomske reforme, izvršiti finansijsku konsolidaciju te donijeti ključne mjere za efikasnije privlačenje stranih investicija.