biznis
3

Grebo: Nema pozitivnih promjena u privredi KS

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Stanje u privredi Kantona Sarajevo nije imalo pozitivnih promjena tokom januara i februara ove godine, kazano je na današnjoj konferenciji za medije, koja je održana u prostorijama Privredne komore KS.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kemal Grebo, predsjednik Privredne komore KS, je istakao kako je u industrijskoj proizvodnji u Kantonu Sarajevo zabilježen rast za 1,6 posto, dok je za isti period u Federaciji BiH zabilježen pad od 9,6 posto.

"U šumarstvu, naprimjer, je ostvaren isti nivo proizvodnje i prodaje kao i u 2011. godini, dok je u trgovini u KS u januaru ukupni ostvareni promet iznosio 226 miliona KM, što je za 3,9 posto više u odnosu na isti period prošle godine", navodi Grebo.

Interesantan je podatak da je Kanton Sarajevo u januaru ove godine posjetilo 11.356 turista, što je za 14,7 posto više u odnosu na isti mjesec 2011. godine. Registrovano je 21.808 noćenja, što je povećanje od 11,9 posto.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
"Za razliku od pozitivnih podataka u turizmu, izvoz privrede Kantona Sarajevo smanjen je za 34,6 posto, dok je uvoz povećan za 1,3 posto. Broj zaposlenih u februaru ove godine je bio 129.476, što je za 4,5 posto manje nego prošle godine u istom mjesecu. To govori da je stanje u oblasti zapošljavanja već sada nepodnošljivo s obzirom na to da je privreda svakim danom sve opterećenija. Povećan je i broj nezaposlenih za 2,3 posto te on iznosi 70.176 osoba, što je katastrofalan podatak", naglašava Grebo.

Predsjednik privredne komore se na današnjoj konferenciji osvrnuo i na budućnost BiH kada je u pitanju izvoz i uvoz proizvoda iz susjednih nam zemalja. Kako kaže, ukoliko bi Hrvatska kao jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera BiH, u vrijeme kada zvanično postane članica EU, zadržala status koji je imala prema CEFTA Sporazumu, to bi privredu BiH dovelo u još nepovoljniji položaj.

"Time bi Hrvatska mogla bez ograničenja izvoziti robu u našu zemlju, dok bi BiH mogla izvoziti samo neke vrste robe u Hrvatsku, jer ne ispunjavamo uslove za izvoz većine proizvoda u EU. Imajući ovo u vidu smatramo da BiH ne smije prihvatiti lošiji položaj od onoga koji sada ima u trgovini sa susjednim zemljama. Istovremeno zahtijevamo od nadležnih organa da što prije pokrenu formiranje laboratorija i kompetencionih certifikacionih tijela koja će biti priznata od EU, kako bi se roba iz BiH mogla nesmetano izvoziti u zemlje EU", govori Grebo.

Što se tiče eventualnog povećanja PDV-a, iz Privredne komore KS navode da je to kontraproduktivno rješenje.

"To govorimo zbog činjenica da je već u prvoj polovini godine primjene Zakona o PDV-u došlo do znatnog povećanja budžetskih prihoda i to i više od planiranih, te da su sva ta sredstva završila velikim dijelom u javnoj potrošnji, čime je samo produbljena kriza, a nije upućen podsticaj prema privredi", kazao je na kraju Grebo.