biznis
6

Granit ponovo na tržištu Evrope

FENA
Poslije 27 mjeseci mirovanja teške mašine jablaničkog Granita prije dva dana označile su početak proizvodnje.

Sve proizvodne linije i svi kapaciteti mašinski, transportni i rezački su u funkciji,a veliki broj granitnih blokova čeka na prodaju i preradu u ploče, ivičnjake, kocku i druge proizvode, rekao je Feni v.d. direktor Salih Klepo.

Poznato je da su proizvodi jablaničkog „Granita“ ugrađeni u najznačajnije spomenike u bivšoj Jugoslaviji, u trgove, aerodrome, ulice, tržne centre i građevine u svijetu kao što su zgrada UN-a u Njujorku, zgrada Opere u Beču, trgovi u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Skoplju, Mostaru, Banjoj Luci...

Ministarstvo privrede HN kantona uspješno je vodilo aktivnosti na prestrukturiranju firme i oživljavanju proizvodnje, radnici organizirani u sindikalnu organizaciju sačuvali su sredstva za rad, stečajni upravitelj Velija Sabljić nastavlja popis imovine i vrši druge zadatke dobijene od stečajnog sudije Hakije Zaimovića koji će utvrditi štete nastale višegodišnjom pljačkom.

Sunovrat Granita počeo je 31. maja 2004. kada je Agencija za privatizaciju HN kantona potpisala ugovor s Ortačkom grupom o prodaji 67 posto državnog kapitala. Tada je u Granitu radilo 416 radnika, ali se broj zaposlenih stalno smanjivao i 5.februara 2010. kada počinje štrajk radilo je 320 radnika, a sada Granit ima 230 zaposlenih.