Suad Zeljković
0

Građani Toplanama duguju 67 miliona KM

FENA
Ukupan dug građana prema sarajevskim Toplanama iznosi 67 miliona KM, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u ovom preduzeću.

Menadžment Toplana apelirao je na građane da redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu utrošene toplotne energije jer neizmirena dugovanja otežavaju rad tog preduzeća i njihovo izmirivanje obaveza prema Sarajevogasu.

Direktor Toplana Suad Zeljković podsjetio je da je zagrijavanje stanova i poslovnih prostora koji su u sistemu Toplana započelo jučer u poslijepodnevnim satima.

"Svi koji su u ovom lancu, posredno ili neposredno, učinit će sve da isporuka toplotne energije ne dođe u pitanje. Grijanja u glavnom gradu mora biti", istakao je Zeljković.

On je podsjetio na odluku da se ide na isključenje neplatiša sa sistema centralnog grijanja tamo gdje je to tehnički moguće. Dat je nalog za isključenje 131 korisnika zbog neplaćanja, a u proteklih pet dana koliko traje ova akcija isključeno je 48 korisnika.

U prvoj fazi, po riječima izvršnog direktora za tehnička pitanja Toplana Mirze Hadžialića, vrši se isključenje korisnika jednocjevnog sistema grijanja jer je to tehnički lakše izvesti. Toplane imaju oko 13.000 korisnika jednocjevnog sistema, od kojih 131 nikad nije platio nijednu ratu i duguju od '96 godine ukupno 15 miliona KM. Hadžialić je napomenuo da su Toplane otvorene za sve vrste dogovora o izmirenju dugova na rate.

"Cijena gasa i grijanja, nemogućnost naplate, zakonska regulativa i dalje su otvorena pitanja i otežavaju rad ovog preduzeća", istakla je izvršna direktorica za finansijske poslove Asima Granulo.

"Zbog nepostojanja efikasnih instrumenata naplate putem opomena i suda pribjeglo se mjeri isključenja koja je zahtjevna tehnički i stvara dodatne troškove, ali efekti se već osjete i u septembru procenat naplate povećan je oko 5 posto", dodala je Granulo.

Govoreći o ekonomskoj cijeni centralnog grijanja, ona je istakla da su cijene energenata iz godine u godinu sve više, a da je cijena grijanja praktično stagnirala.

"Naš zahtjev uvijek je išao u pravcu automatizma u formiranju cijena s obzirom da troškovi gasa u strukturi cijene grijanja učestvuju između 65 i 70 posto", napomenula je Granulo.

Sadašnja cijena je, smatraju u Toplanama, oko 35 posto ispod ekonomske cijene. Granulo je podsjetila da je kantonalna vlada lani u decembru donijela zaključak o korekciji cijene za oko 20 posto, ali je taj zaključak povučen iz primjene.

"U nekoliko navrata ove godine tražili smo primjenu tog zaključka. Da je ta cijena primjenjivana, sada bi gubici u Toplanama bili u ovoj godini manji za oko 8,5 miliona KM", kazala je Granulo.

U sistemu sarajevskih Toplana je 48.500 stanova i 2.139 poslovnih prostora.