biznis
4

Građani TK se sve više odlučuju za pokretanje vlastitog biznisa

Piše: A.K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Građani Tuzlanskog kantona (TK) se sve više odlučuju za pokretanje vlastitog biznisa te na taj način rješavaju svoja egzistencijalna pitanja, kazao je ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić iznoseći podatak da je na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH u 2015. godini registrovano ukupno 11.127 obrtnika.

"Od ukupnog broja registrovanih obrtnika 30 posto vlasnika su žene, dok je 70 posto muškaraca. Na taj način evidentna je i spolna zastupljenost u biznisu, odnosno obrtništvu na području TK. Kada je riječ o registrovanim djelatnostima dominiraju trgovina i zanatske djelatnosti", istakao je Hodžić.

Dodaje i da je na području FBiH od 2010. godine zabilježen konstantan pad u broju registrovanih obrta.

"Kada je riječ o dostupnim sredstvima u 2015. godni, odnosno realizaciji istih, u tom dijelu nismo zadovoljni iznosom povučenih sredstava s federalnog nivoa. Od ukupno 3,9 miliona KM, koliko je bilo dostupno za obrtništvo na području FBiH, na području TK je povučeno samo 4,56 posto, odnosno 180.000 KM. U 2016. godini očekujemo veći iskorak, s obzirom na to da se trenutno realizuje odluka Vlade FBiH u ukupnom iznosu od 16 miliona KM, odnosno dva miliona KM sa Službe za zapošljavanje TK, kao i razni programi Vlade TK", naglasio je Hodžić.

S druge strane, predsjednik Obrtničke komore TK Željko Babić kaže da su brojni problemi s kojima se susreću obrtnici, kako na području ovog kantona, tako i na nivou cijele FBiH. Kao jedan od gorućih navodi nemogućnosti uvoza i izvoza.

"Obrtnik ne može da uveze repromaterijal, niti može izvoziti svoj proizvod. To je odluka Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja je sačinjena 28. marta 2015. godine. Kočničar u razvoju i vođenju obrta je i školska sprema. Mi imamo 126 zanimanja u starim zanatima, a mogućnosti školovanja obrtnika u cijeloj BiH ima samo 17", ističe Babić.

Nastavlja i da obrtnik prema trenutnoj zakonskoj regulativi nema mogućnost da zaposli radnika koji bi obavljao probni rad.

"To znači da ako primite mehaničara isti dan ga morate prijaviti bez obzira na to da li on zna obavljati posao ili ne. Tu su zastupljeni i visoki doprinosi za zaposlene, ali i refundiranje bolovanja", upozorio je Babić.

Ministar Hodžić napominje da je rješavanje većine problema koje je naveo Babić u domenu federalnog nivoa vlasti.

"Mi smo se upoznali s problemom uvoza i izvoza i već smo se nekoliko puta pismeno obraćali Upravi za indirektno oporezivanje BiH, međutim, problem još nije riješen. Njega treba riješiti Vijeće ministara BiH", napomenuo je Hodžić.