Iza glamura i sjaja
0

Grad domaćin izbora za Miss guši se u dugovima

Sarajevo-x.com
Glavni grad Južne Afrike Johannesburg drugu godinu zaredom će ugostiti najljepše djevojke planete, u okviru takmičenja za izbor Miss svijeta 2010. godine. Ipak, nije sve tako glamurozno u jednoj od najnovijih metropola na zemlji. Dug od 2,8 milijardi južnoafričkih randa (oko 384 miliona američkih dolara), koji predstavlja desetinu budžeta za 2009.-2010. godinu i rastrošnost lokalnih političara tema su o kojoj bruje ekonomski stručnjaci.

Uprkos svemu, gradonačelnik Amos Masondo poveo je prošlog mjeseca 16-članu delegaciju na desetodnevno putovanje kroz četiri države, kao dio "studijske turneje".

U organizovanje takmičenja za izbor Miss svijeta 2010. uloženo je 45 miliona južnoafričkih randa (oko 6,2 miliona dolara), iako je bilo jasno da je grad u novčanim problemima. Provincijskim i lokalnim vlastima naređeno je da stegnu svoje kaiševe i prekinu sa nepotrebnim troškovima.

Johannesburg je uložio i 1,1 milijardu randa (150 miliona dolara) za kompletiranje gradnje gradskog nogometnog stadiona koji je koštao više nego je to prvobitno procijenjeno, objavio je The Times. Još uvijek traje mučenje oko isplate dobavljača, zbog čega neki bivaju primorani da zatvore svoje prodavnice.

Govoreći o mogućem otpisivanju dugova, gradski glasnogovornik Virgil James izjavio je da to "nije abnormalno".

"Grad nije u finansijskim poteškoćama niti u dugovima. Otpisivanje dugova dio je raščišćavanja knjiga", tvrdi on, ali i dodaje da su "svi izvori za zarađivanje novca iscrpljeni."

Ekonomisti pak tvrde da je otpis tako velikog duga neregularan i da bi grad mogao pasti u finansijsku krizu.

"Ovo je veliki dio budžeta tako da ga ne možemo otpisati", kaže ekonomist Mike Schussler. "Ne smijete otpisivati više od 10 posto budžeta odjednom. Ovo je zaista veoma veoma visoka cifra."

Johannesburg bi se sada mogao naći u nezavidnoj poziciji da mora posuđivati novac ne bi li pokrio troškove. Postalo je jasno da trenutno živi daleko iznad platežne moći svojih građana. Kamate koje bi mogao platiti na svoj dug također bi mogle biti veoma visoke, upozoravaju stručnjaci.