Republika
0

Gotovo polovina Crnogoraca siromašna

FENA
Najnovija poskupljenja u Crnoj Gori gurnula su na donju liniju siromaštva između 30 i 40 posto stanovništva koja prema preporukama i metodologiji Svjetske banke iznosi 144,68 eura po odrasloj osobi, smatraju u Savezu sindikata ove bivše jugoslavenske republike.

Glasnogovornik toga sindikata Zoran Đurišić podsjetio je ovim povodom da je Savez sindikata pokrenuo akciju borbe protiv siromaštva zahtijevajući da se umjesto minimalne cijene rade uvede minimalna zarada koja bi bila 60 posto prosječne.

Uvođenjem minimalne zarade, smatra on, bili bi zaštićeni upravo najsiromašniji, piše u srijedu podgorička "Republika".

Đurišić je kazao da je vlada prihvatila uraditi institut minimalne zarade i da predstoje pregovori hoće li to biti 60 posto prosječne plaće, koja sada iznosi između 170 i 200 eura.

On je objasnio da se plaće u Crnoj Gori formiraju na osnovu minimalne cijene rada od 55 eura, ali je ustvrdio da samo 20 posto zaposlenih prima plaću po tome osnovu, a ostali, poput Telekoma i drugih većih firmi, kao minimalnu cijenu zaračunavaju iznos između 70 i 120 eura.

U Crnoj Gori je 2006. godine bilo siromašno 11,3 posto stanovnika ili oko 71.000 građana, pokazalo je istraživanje Monstata, Svjetske banke i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Prema toj analizi gotovo 18 posto stanovništva sjeverne regije je siromašno, a oko polovine svih siromašnih u Crnoj Gori živi upravo tamo.

Istraživanje je pokazalo da se siromašni često bave poljoprivredom i vlastitim biznisom, ali iz nužde i potrebe, a ne radi profita.