biznis
0

Goražde: Radnici bivšeg Azota nastavili štrajk glađu

FENA
Goražde
Goražde
Štrajk glađu radnika bivše Hemijske industrije Azot u Vitkovićima nastavljen je i danas. Prema riječima predsjednika štrajkačkog odbora Seada Zorlaka situacija se ne mijenja na bolje.

Kako kaže, raste samo ogorčenje radnika koje ni četvrti dan, niko izuzev medija, policije i ljekara nije obišao.

“Usprkos niskim temperaturama i uvjetima u kojima borave, radnici se osjećaju relativno dobro i još jednom poručuju kako njihova odlučnost da istraju u svojim zahtjevima ni jednog momenta nije došla u pitanje, ali se s pravom pitaju ima li ljudskosti kako u kantonalnim tako i općinskim zvaničnicima, kojima su puna usta brige o građanima. U ovom slučaju zakazao je i nevladin sektor, jer se niko ni od boračkih niti drugih nevladinih organizacija nije udostojio makar da ih posjeti i pruži podršku”, kazao je Zorlak.

On je dodao da radnici u štrajku i dalje ne odustaju od zahtjeva da im se dodjeli finansijska pomoć u iznosu od 15.000 KM, što je kako ističe, minimum za preživljavanje njihovih porodica do naplate sudskih potraživanja. Također očekuju da im se hitno, lično ili pismeno obrati Vlada Federacije BIH i ponudi makar razgovor u cilju konačnog rješenja, a taj zahtjev na njenu adresu proslijeđen je danas.

Kada je riječ o prijedlogu poslodavaca Bazne hemije koji su ponudili izmirenje radničkih potraživanja nakon što uđu u fizički posjed imovine, stav sindikata ostao je nepromijenjen.

“Pregovori u proteklih pet godina kako putem ranijih saziva Vlade tako i ekonomsko-socijalnog vijeća te drugih institucija nisu dali rezultate. Poslodavci su uporno svaki put pitali što mi to tražimo. Naš stav i dalje je isti, neka izmire naša potraživanja odnosno sudske presude i nema problema za njihov ulazak u posjed imovine”, kazao je predsjednik štrajkačkog odbora sindikata bivše HI Azot dodajući da su kompleks Azota jutros posjetili i sudski vještaci od kojih radnici očekuju da procjene vrijednost imovine kako bi se ona prodala putem tendera i izmirile obaveze prema radnicima.

Jučerašnja odluka Vlade BPK-a o dodjeli 10.000 KM Kantonalnom sindikatu za pomoć radnicima u stanju socijalne potrebe na području cijelog Kantona, naišla je na negodovanje radnika bivše HI Azot koji taj čin smatraju izazivanjem razdora između sindikalnih organizacija u smislu raspodjele ovih sredstava.

Radnici u štrajku, zatražili su i ostavke premijera BPK-a Salema Halilovića i ministra privrede Elfada Mašale, zbog, kako su naveli inertnog odnosa Vlade prema ovom problemu.