biznis
0

Goražde: 35 mladih osoba potpisalo pripravničke ugovore

FENA
Goražde
Goražde
Trideset pet (35) nezaposlenih mladih osoba sa visokom i višom školskom spremom sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK Goražde dobilo je priliku da stekne svoje prvo radno iskustvo.

Ugovori o sufinansiranju pripravničkog staža za mlade bez radnog iskustva potpisani su danas, a njihov radni angažman započet će 1. novembra kod 23 poslodavca na području BPK Goražde.

Sredstva za realizaciju programa u iznosu od 168.000 KM osigurala je Kantonalna Služba za zapošljavanje.

"Svake godine mi nastojimo realizovati ovakve programe i na taj način stimulisati mlade ljude koji se nakon završenih studija sve više vraćaju u Goražde. Na ovaj način omogućavamo im da obavljanjem pripravničkog staža u trajanju od godinu dana steknu svoje prvo radno iskustvo, savladaju određene vještine te uslove za polaganje stručnog ispita čime će biti znatno konkurentniji na tržištu rada“ - kazala je direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo.

U narednih godinu dana pripravnici angažovani po ovom programu dobijat će novčanu naknadu u iznosu od 400 KM, dok su poslodavci u obavezi plaćati njihovo osiguranje od povrede na radu.